Bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde nelere dikkat edilmeli?

Emzirme döneminden ek gıdaya geçiş dönemi siz anneler için endişe verici bir süreçtir. Bebeğiniz için de kaşıkla tanışma, çiğnemeyi ve yutmayı öğrenme geliştirme dönemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tüm beslenme otoritelerinin ortak görüşü bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermenizdir. Ancak 6 aydan sonra anne sütü bebeğinizin gereksinmelerini karşılamaya tam anlamıyla yetmez.

Haberin Devamı

Enerji gereksinimi ve vitamin ve minerallere olan gereksiniminin de karşılanması için ek besinler gerekir. Bu geçiş döneminde anne sütünü kesmemek gerekir. Bebeğinizin yine temel besini anne sütüdür.

DOĞRU ZAMANI BEKLEMEK ÖNEMLİ

Ek gıdaya erken ya da geç başlamak bazı sorunlara neden olabilir. En uygun dönem 4. ve 6. aylar arasıdır. Ayrıca bebeğinizin ek gıdaya hazır olup olmadığını bazı belirtilerle de anlayabilirsiniz.

1-Sizin yedikleriniz bebeğinizin de ilgisini çekmeye başladıysa, uzanıp tabaktakileri ve elinizdekileri almaya çalışıyorsa,
2-El ve göz koordinasyonu geliştiyse, oyuncaklarını ağzına götürüyorsa ve verilen yiyeceği diliyle itmiyorsa,
3-Başını dik tutabiliyorsa,
4-Destekle de olsa dik oturabiliyorsa ek gıdaya başlamaya hazır olduğunun sinyallerini veriyor demektir.

EK GIDAYA GEÇİŞTE ALTIN KURALLAR

  • Katı gıdaları vermeye başlarken siz ve bebeğiniz için en uygun beslenme zamanını saptayın.
  • Dikkatinizi dağıtacak başka işlerinizin olmadığı bir zamanı tercih edin.
  • Bir seferde tek bir gıdayı deneyin. Böylece, alerjiye neden olabilecek bir gıdayı kolayca tespit edebilirsiniz.
  • Yeni bir besini denemeden önce bebeğinizin aç olmasına dikkat edin. Bebeğiniz isteksiz veya yorgunsa beslemeye çalışmayın.
  • Bebeğinizin istemediği bir besini yemesi için zorlamayın. Bir süre ara verip birkaç hafta sonra tekrar deneyin. Unutmayın neyi, ne kadar yiyeceğine bebeğiniz karar verecektir.
Yazarın Tüm Yazıları