GeriBebek Sağlığı Bebeklerde diş sağlığı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde diş sağlığı

Bebeklerde diş sağlığı

0-3 yaş arası bebeklerde ağız ve diş sağlığının önemi...

Pedodonti bölümü uzmanları 0-3 yaş arası bebeklerde ağız ve diş sağlığının önemini anlatıyor...

Doğumdan 3 yaşa kadar olan dönem, çocuk gelişiminde en etkili dönemdir. Süt dişleri doğumdan sonra 6. aydan itibaren çıkmaya başlar ve 2,5-3 yaşında toplam 20 adet olacak şekilde tamamlanır. İlk süt dişinin sürmesiyle birlikte periyodik diş hekimi kontrollerine başlanmalı ve bebeğin ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Bu dönemde görülebilecek problemlerin başında "erken çocukluk çağı çürükleri" gelmektedir. Özellikle uyku esnasında emzirme ve biberonla beslenme sonrası karyojenik (çürük yapıcı) etkisi bulunan süt ve mama artıkları diş üzerinde birikerek erken yaşta pek çok süt dişinde hızlı çürük oluşumuna neden olur. Erken çocukluk çağı çürüklerinden korunmak için ilk dişin sürmesini takiben ebeveyn tarafından diş fırçalama işlemine başlanmalıdır.

Piyasada farklı markalara ait her yaş grubuna özel diş fırçaları bulunmaktadır. Ayrıca uyumadan önce, beslenme sonrası dişler mutlaka steril bir gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir ya da bebeğe su içirilmelidir.

Çocuğun ileri dönemlerdeki çürük oluşum riskini minimuma indirmek için 0-3 yaş döneminde koruyucu dental uygulamalara başlanmalıdır. Diş çürüklerini önlemede en etkili ve basit yöntem, dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Bunun için yakın zamana kadar çocuklara fluorid tabletleri verilmekteyken, günümüzde fluoridin diş yüzeyine direkt uygulanmasının çürükten korunmada daha etkili olduğu ispatlanmıştır.

Rutin diş hekimi kontrolleri sırasında çocuklara rahatsızlık vermeden kolaylıkla uygulanabilecek olan bu işlemle, onların yetişkin yaşlarda büyük ölçüde çürüksüz ve sağlıklı dişlere sahip olmalarını sağlamak mümkündür.

False