GeriBebek Sağlığı Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma ortalama 6. ayda başlayıp 2,5 yaşına kadar devam ediyor.

Dişin ağız içinde görünür hale gelmesi olarak adlandırılan dişlenmenin (diş çıkarma), ortalama 6. ayda başlayıp 2,5 yaşına kadar devam ettiğini dile getiren Doktor Berk Göl, bebeklerde dişlerin genel olarak genetik düzene uyarak çıktığını,dişlenme yaşı ebeveynin ilk diş çıkardığı yaşa bağlı olarak daha erken ya da geç olabileceğini ve hatta bazı bebeklerin dişli doğabileceğini söyledi.

DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR

Doktor Berk Göl, diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişmektedir. Bazı bebekler bu süreci hafif atlatırken bazılarında bu süreç adı gibi dişli olup, hem anneyi hem de miniğini zorlayabilmektedir. Bunlar, tükürük (salya) üretiminin artması, ağrı ve huzursuzluk, diş etinde kızarıklık ve şişlik, yanak ve çene bölgesinde kızarıklık, ısırma, uykusuzluk, iştahsızlık, kulak çekiştirme, yanak kaşıma, diş çıkarma ile ilgili olduğu henüz ispatlanmamış belirtiler; ateş, ishal ve vücutta cilt döküntüsü.Bazı anneler çocuklarının diş çıkarma sürecinde ishali ve hafif ateşinin olduğunu belirtirler. Bu semptomların diş sürmesiyle ilişkisi henüz kanıtlanmadığından, bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş de çıkartıyor olsa dahi doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler dişlenme ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir

DİŞ ÇIKARMA SÜRECİNDE ANNELER NELER YAPABİLİR?

Doktor Berk Göl, annelerin, bebeği diş çıkarırken yapması gereken şeyler konusunda diş etine hafif basınç uygulanarak, diş etine temiz ve soğuk bezle masaj yapılabilir dedi.

DİŞ KAŞIYICI KULLANIMI

Plastik ve boya içermeyen (BPA free) diş kaşıyıcılarını, buzdolabında bir süre beklettikten sonra bebeğinize vererek dişetlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz. Kaşıyıcının buzlukta bekletilmemesine dikkat edilmeli. Aksi takdirde bebeğinizin dil, yanak, dudağına yapışabilir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir

SOĞUK GIDALARIN VERİLMESİ

İştahsızlık görülen bebeğinize soğuk meyve püreleri ve su vererek hem ağrısını hafifletmiş olacaksınız hem de besin ve su kaybının önüne geçebileceksiniz.

AĞRIYI AZALTACAK İLAÇLARIN KULLANIMI

Diş çıkarırken ilaç kullanmamak daha uygundur. Çünkü altta yatan başka bir hastalığın yarattığı ateşi düşürebileceğinden sizi ve doktorunuzu o hastalıktan habersiz bırakabilir.

Tüm bunlara rağmen bebeğinizin sıkıntısı geçmiyorsa, mutlaka pedodontistinize (çocuk diş hekimi) danışarak; anestezik madde içeren diş jellerini kullanabilirsiniz. Ancak bu pomatların düzensiz ve sıkça kullanımının bebeğinizin çeşitli organları ve özellikle karaciğeri üzerine olumsuz etkileri olabileceği unutulmamalıdır.

İHA

BEBEKLERDE DİŞ SAĞLIĞI
 

False