GeriBebek Sağlığı Bebeklerde biberon çürükleri oluşumu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde biberon çürükleri oluşumu

Bebeklerde biberon çürükleri oluşumu

Çürük oluşumunu engellemek için neler yapılmalı?

Bebeklerde biberon çürükleri neden oluşur? Bu problem hakkında tüm merak edilenler!

Bebeklerin en önemli besin maddesi olan süt, doğal içeriğinde şeker barındırır. Gün içinde sıklıkla içtikleri sütün bir miktarı genellikle bebeklerin ağzında kalarak bakteri oluşumuna neden olur. Bu bakteriler zamanla dişleri çürütür. Bebeklerde ağız bakım ihmali biberon çürüğünün en önemli nedenlerinden biridir.

Bebekte ağız temizliği, çürüğü önlüyor

Biberonla bebeğe verilen şekerli, bisküvili, ballı veya pekmezli süt, bebeğin dişlerinde hızla çürümeye neden olur. Özellikle gün içinde ve gece boyunca sürekli biberon alışkanlığı olan bebeklerin dişlerinde biberon çürüğü gelişir. Her gıda alımından sonra bebeğin ağız temizliğine özen göstermek gerekir. Annelerin diş fırçalamaya başlamak için ‘erken’ olduğu düşüncesi biberon çürüğü oluşumunda en önemli etkenlerden biridir.

Biberon çürüğü neden önemli?

Bebeklerde çürük tedavisi neredeyse imkansızdır. Erken yaşta çekilen süt dişleri ardından çıkacak daimi dişlerde yapısal bozukluklara ve hatta ilerde konuşma problemlerine yol açabilir. Bu nedenle önlem alarak çürük oluşumunu minimuma indirmek gerekir. Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmediği takdirde ağrı ve iltihaplanmaya neden olur. Diş ağrısı bebekte beslenme ve uyku düzensizliğine yol açar.

Çürük oluşumunu engellemek için neler yapılmalı?

* Bebeğin ağzında şekerli sıvılar bulunan biberonla uykuya dalmasını engelleyin.

* Her beslenmeden sonra dişlerini temiz bir bez ya da yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizleyin. Eğer temizleyemiyorsanız biberon içerisine su koyarak ağzını çalkalamasını sağlayın.

* Biberondaki süte mümkün olduğunca şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.

* Bebeğinizi 2 yaşına gelmeden biberondan uzaklaştırmaya çalışın.

* İlk dişleri çıkar çıkmaz düzenli olarak kontrole götürün.

Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu

False