GeriBebek Sağlığı Bebeklerde Ayak Sağlığı Önemli!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde Ayak Sağlığı Önemli!

Bebeklerde Ayak Sağlığı Önemli!

Bebeklik dönemindeki sorunlar ileride daha da büyüyor.

Bebeklik döneminde ayaklarda oluşan sorunlar, ileride çocuğun ayak, bacak ve sırt gibi vücudun bazı kısımlarında çok önemli bozukluklara neden olabiliyor. Kiropodist Özgül İşgör, bebeklerinin ayak sağlığı konusunda aileleri uyarıyor.

Bırakın Bebeğiniz Hareket Etsin

“Bebeklerin ayakları anormal bir basınçla karşılaştığında şekil bozukluklarına uğrayacak kadar esnektir. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle bebeklerin ayakları serbest olmalı. Rahatlıkla ayaklarını hareket ettirip tekme atabilmeli. Bu hareketler sayesinde bacaklar güçlenir ve ilk adımı atmaya hazır hale gelir.”

Hemen Ayakkabı Almayın

“Minik bebeğinizin ileride kendi ayakları üzerinde duracağının ilk müjdesidir attığı ilk adım. Bu süreçte çocuğunuzun mutlaka ayakkabı giymesine gerek yoktur. Hatta yalın ayak ve çorapla yürümesi, ayak kaslarının normal gelişmesi açısından daha yararlıdır. Birkaç hafta bu şekilde yürüdükten sonra çocuğunuza ayakkabı alabilirsiniz. Elbette alacağınız ayakkabının doğru olduğundan ve ayak sağlığı açısından uygun olduğundan da emin olmalısınız.”

Erken Teşhis Önemli

“Çocukların ayaklarında gelişecek bozuklukların erken tanısı son derece önemli. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70, bazı çalışmalara göre yüzde 80’inde hafif düztabanlık ve hafif içe basma problemi gözleniyor. Birinci grup olarak değerlendirebileceğimiz bu durum, hastalık olarak değerlendirilmiyor. Doğuştan çarpık ayak dediğimiz bir de ikinci grup söz konusu.

Bu bebekler ayakları içe dönük olarak doğuyorlar. Çarpık ayak çok ciddi bir sorun. Erkenden alçıyla tedaviye başlanması gerekiyor. Çocuk doğar doğmaz, dokular esnekken tedavi edilmeli. Aksi halde daha sonra ameliyata kadar varan yöntemler söz konusu oluyor.”

Şüpheniz Varsa Bebeğinizi Uzman Bir Doktora Götürün

“Çocukların ayaklarında görülen bazı sorunlar zamanla düzelebiliyor. Ancak bazı sorunlar da kalıcı problemlere neden olabiliyor. Çocuğunuzun ayak gelişiminin normal ilerleyip ilerlemediğini, ayağındaki sorunun tedavi gerektirip gerektirmediğini, ayak konusunda uzman olan kuruluşlara çocuğunuzu götürerek öğrenebilirsiniz.” 

False