GeriBebek Sağlığı Bebeklerde ay ay uyku düzeni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde ay ay uyku düzeni

Bebeklerde ay ay uyku düzeni

Tok ve mutlu bir bebeğin iyi uyuması beklenir ancak...

Yeni doğan bebeğin bir yaşına kadar geçen süreçte, olması gereken uyku düzenini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Ateş anlatıyor.


Yenidoğan

Bebeklerde ay ay uyku düzeni

İlk üç ay bebeğin vücut biyoritmi henüz olgunlaşmamıştır ve bebek, gece-gündüz ayrımını yapamaz. Bu nedenle uyku düzeni problemlidir. İlk aylarda gündüzleri geceden daha çok uyuyan bebeklere sık rastlanır. Bu durum 3. aya kadar devam eder.

BEBEK UYUTMANIN SIRLARI


3-6 ay

Bebeklerde ay ay uyku düzeni

Üç ayını doldurmuş bir bebek geceleri hala uyuyamıyorsa bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Çünkü tok ve mutlu bir bebeğin iyi uyuması beklenir. Aksi takdirde özellikle gizli kalan bir bağırsak ya da idrar yolu enfeksiyonu araştırılmalıdır.


6-9 ay

Bebeklerde ay ay uyku düzeni

Bu dönemde bebeğin kendi odasında tek başına uyumaya alışmış olması gerekir. Bebek bu alışkanlığı edinemezse 4-5 yaşına kadar ebeveynle aynı odayı paylaşmak isteyebilir. Bu nedenle tok, susamamış ve altı temiz bir bebeğin her ağlamasına müdahale etmek doğru değildir. Bu amaçla gerekirse bebeği bir süre ağlatmayı göze almak gerekir. Bebek, uykusu açıldığında her zaman kucağa alınmayacağını bilmeli ve tek başına tekrar uykuya dalması gerektiğini öğrenmelidir.


9-12 ay

Bebeklerde ay ay uyku düzeni

Bu döneminde yatağına konar konmaz ağlama krizine giren ve gece boyunca da ara ara şiddetle ağlayarak annesini yanında isteyen bebeklerle sık karşılaşılır. Bebeklerin gece boyunca sık uyanmaları ve tek başına yatmakta zorlanmaları genellikle 9-12. aylar arasında en üst seviyelere çıkar. Zira bu dönemde bebekler genellikle terk edilme korkusu yaşar ve daima ilgi görmek ister. Gittikçe bilinçlendiğinden daha fazla rüya gören bebek, bu rüyalar nedeni ile derin uykuya dalmakta zorlanır. Bu dönemde genellikle diş çıkaran bebek, ağrıları nedeni ile gece huzursuz olabilir.

Uyku sorunu yaşayan bebekler için çözüm önerileri

* Bebeğin kendi başına uykuya dalmayı öğrenmesi sağlanabilir. Bu durumda, bebeğin ağlamasına kayıtsız kalınabilirse, bebek her ağladığında odasına gidip teskin edilmez.

* Bebeğin odasına sürekli girmek yerine aralıklı olarak ve kısa süreli girilip teskin edildikten sonra çıkılabilir.

* Mücadele etmeyip bebeğin anne ve babası ile birlikte uyumasına izin verilebilir.

Bebeğin yapısı ve koşulları göz önüne alındığında her üç önerinin de çözüm olabileceğini söyleyen Dr. Erhan Ateş, şöyle devam ediyor: “Geceleri kendi odasında tek başına uyumak istemeyen ve anneye bağımlı bir tutum sergileyen bebeklerde en sık önerilen yöntem “aralıklı teskin etme”dir. Bu yöntem, hem ebeveyn hem de bebek için daha az zorlayıcı olur. Bu yöntemde ebeveynin geceleri sık uyanan bebeğin odasına bebeğin ağlamaya başlamasından bir süre sonra gitmesi öğütlenir. İlk gün bebeğin ağlamaya başlamasından 2 dakika sonra, 2. gün 5 dakika sonra, 3. gün 10 dakika sonra gitmek gibi. Bir süre sonra bebek ağlar ağlamaz kucağa alınmadığını, ne yaparsa yapsın kucağa alma talebinin karşılanmadığını algılayacaktır.”

False