GeriBebek Sağlığı Bebeklerde ateşe dikkat! Yüksek ateş ne zaman tehlikelidir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde ateşe dikkat! Yüksek ateş ne zaman tehlikelidir?

Bebeklerde ateşe dikkat! Yüksek ateş ne zaman tehlikelidir?

Bebeklerde ateş, anne babaları endişelendiren bir durumdur. Ateş müdahale edilmediğinde ciddi sorunlara yol açar. Peki, bebeklerde ateş neden olur? Ateş hangi hastalıkların habercisidir? Bebeklerde ateş ile ilgili merak edilenleri uzmanlardan öğrendik.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin, bebeklerde ateş ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

BEBEKLERDE ATEŞ HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ?

Genel olarak bebeklerde ateş yüksekliğinin en sık görülen nedeni, virüs veya bakterilerin yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu grup içinde daha sık olarak tanı konulan viral enfeksiyonlar, antibiyotik kullanmaksızın destek tedavisiyle iyileşirler. Bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımından özellikle kaçınmak gerekir. Bunun dışında sık görülen etkenleri diğer enfeksiyonlar oluşturur. Orta kulak iltihabı, sinüzit, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, döküntülü hastalıklar bebeklerde ateşe yol açabilir. Zatürre, menenjit ve tüberküloz gibi daha ciddi enfeksiyonlar da nadir ama önemli ateş nedenlerini oluşturur. Ancak ateş sadece enfeksiyonlarda gözlenmez; ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kanser hastalıkları, sıcak çarpmaları, diş çıkarma dönemleri, tiroit hormon bozuklukları da ateş yüksekliği nedeni olabilir. Bu yüzden bebeklerde ateşe yol açan durumun muayene ve yapılan laboratuvar tetkikleriyle bulunması çok önemlidir.

BEBEKLERDE ATEŞ ÇIKTIĞINDA NE YAPILMALI?

• Öncelikle telaşa kapılıp panik yapılmamalı, ateşli çocuğun üzerindeki kıyafetler çıkarılmalı ve oda ısısı düşürülmelidir.

• Çocuğun yeterli sıvı tüketmesi sağlanmalı ve istirahat etmesine özen gösterilmelidir.

• Ilık bir banyo yaptırma veya ılık suyla koltuk altı, kasıklar ile alına uygulanan geleneksel yaklaşım da yararlı olur. Ancak soğuk ve sirkeli suyla yapılan uygulamalar çocukta şok, solunum durması veya bilinç kaybı gibi zararlar verebildiği için kesinlikle bu uygulamalardan kaçınılması gerekir.

• Çocuk soğuk içecekler ve yiyecekler tüketmemelidir. 38,5-39 derecelerde, ateş düşürücü fitiller veya parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar kilosuna uygun olarak da kullanılabilir. Yapılan uygulamalarla ateş düşürülemezse, doktora başvurmak gerekir. Ancak ateşin bir hastalık olmadığı, esas yapılması gerekenin ateşe neden olan hastalığın tedavisi olduğu unutulmamalıdır.

Bebeklerde ateşe dikkat Yüksek ateş ne zaman tehlikelidir

EVDE BASİT ÖNLEMLERLE ATEŞ DÜŞÜRÜLEBİLİR

Yüksek ateşi düşürmek için ilaç dışında uygulanan tek yöntemin ılık duş olması gerektiğini söyleyen Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Kolsal, ateşi doğal yollarla düşürmek için yapılabilecekleri sıraladı.

• Genellikle ateş düşürücülerin etki süresi 4-6 saat arasındadır. Ateşin tekrar yükseldiği durumlarda farklı gruptan ateş düşürücüler tekrar kullanılabileceği gibi yeterli zaman geçmişse aynı ateş düşürücülerde kullanılabilir.

• Tabii ki bu dönemde de ateşe neden olan enfeksiyonun sebebinin belirlenmesi ve uygun tedavilerin düzenlenmesi için doktora başvurmak gerekir.

• Yüksek ateş bir enfeksiyonun sonucudur. Basit önlemlerle ateş evde kontrol altına alınabilir. Ateşi düşürmek için ilaç dışında uygulayacağım tek yöntem ılık duştur. Diğer yöntemler ateşte çok daha hızlı ve reaktif bir yükselmeye sebep olur.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False