Bebekler yazın denize girmeli mi?

İşte, yazın bebek bakımıyla ilgili bilmeniz gerekenler...

Haberin Devamı

BEBEKLER DENİZE VE HAVUZA GİREBİLİR Mİ?

Bebekler deniz suyuyla barışık olması için sağlık açısından en uygun zamanda denizle tanıştırılır. Bağışıklık sisteminin gelişmesi, başta polio ve rotavirus aşıları olmak üzere aşıların tekrar dozlarının yapılması, baş ve gövdenin daha dik hale gelmesi itibariyle altı ay sonrasının uygun dönem olduğu düşünülür. Bebeklerin girdiği deniz suyu sıcaklığının 29-30 santigrat derece civarında olması bebeğin üşümesini engeller. Bebekler denize girerken gözlerine deniz suyu kaçmamasına dikkat edilmeli, bebek denizden korkutulmamalıdır. Güneş ışınlarının keskin olduğu saatler bebeklerin denize girmesi için uygun olmayan saatlerdir. Bebeklerin denize girme esnasında güneşten korunmasına özen gösterilmelidir.

PEKİ YA HAVUZ?

Bebeklerin havuza girmeleri çok önerilmez. Havuzlar başta ishal olmak üzere, dış kulak yolu iltihabı, mantar infeksiyonları açısından bulaşma kaynağı olabilirler. Havuzların bebekler için uygun olmama nedenlerinden diğeri mikroorganizma bulaştırıcılığını engellemek için havuz suyuna atılan kimyasallardır. Havuz dezenfektanı olarak kullanılan klorun bebeklerde cilt, göz ve solunum yolu alerjilerini tetiklediği ispatlanmıştır. Özellikle kapalı havuzlarda kullanılan klorun astım etkeni olabileceği konusunda çalışmalar bulunur. Havuz dezenfektanı olarak ozonun kullanımı daha sağlıklıdır.

BEBEKLER HANGİ SAATLERDE GÜNEŞE ÇIKARILMALI?

İlk altı ayda bebeklerin cilt yapısı ileri hassas olduğu için güneş ışınlarına doğrudan maruz bırakılması önerilmez. Eğer bebek zorunlu olarak kısa süreli güneş ışınlarına maruz kalacaksa kolları ve bacakları kapatan ince bir kıyafet ve boynu kapatan bir şapkayla güneş yanığından korunmaya çalışılır. Altı aydan sonraki bebeklerde bebeğin sabah 10’dan önce ve öğleden sonra 4 ten sonra kısa süreli olarak güneşe çıkarılması önerilir.

Bebek güneşe çıkarılmadan önce kıyafetlerin altına denk gelen vücut alanları da dahil olmak üzere bütün vücuduna güneş koruyucu krem sürülmesi önerilir. Bebeklerde kullanılan güneş koruyucuların yüksek koruma faktörlü ve allerjenik özelliği az olan kremler olmasına dikkat edilmelidir. Güneş koruyucu kremin her iki saatte bir yinelenmesi gerekir, eğer bebek denize girip çıkmışsa bebeğe tekrar krem sürülmelidir. Bebeklerin güneş ışınlarının yoğun olduğu ortamlarda güneş gözlüğü kullanması gözlerinin ultraviyole ışınlarından korunmasını sağlar. Bebeklerin güneşe çıkarıldığı zaman dilimleri haricinde gölgede tutulması, onları güneş çarpması ve güneş yanığı olasılığından korur. Bebeğin güneşli bir havada kaybettiği sıvı miktarı düşünülerek verilecek su miktarı arttırılır.

İlk altı aydaki bebeklerde şişme havuz veya kovayı çeşme suyuyla doldurarak bebeği gövdesi o suya girecek kadar tutarak serinletmek uygun olur.

YAZ BEBEKLERİ NASIL GİYİNDİRİLMELİ?

Toplumumuzdaki genel algı, bebeklerin yetişkinlere göre çok daha fazla üşüdüğü ve bu nedenle erişkinlere göre birkaç kat fazla giydirilmesi gerektiğidir. Oysa bebekler yenidoğan dönemi (ilk bir ay) dışında erişkinler kadar üşür. Bir bebeği kat kat giyindirmek hastalıklardan korumaz. Fazla giyindirilen bebek huzursuz olur.

Yenidoğan döneminde olan bebeklere çok sıcak havalar dışında yumuşak pamuklu kumaştan, alttan çıtçıtlı bir atlet üzerine tek tulum giydirilmesi yeterlidir. Daha büyük bebeklerde pamuk üzerine yapışmayan, çok düğmeli olmayan, kısa kollu tişört ve şort veya tek parça kol ve bacakları açıkta bırakan kıyafet, kısa penye, çorap giyindirilmesi yeterlidir. Dışarıdayken ise bebeklerin şapka takılması ihmal edilmemelidir.

BEBEKLERDE CİLT BAKIMI NASIL YAPILIR?

Bebeklerin ciltleri erişkinlere göre çok daha hassas ve incedir. Bu yüzden bebekler allerjen maddelerden, bakteriler ve kimyasallardan daha kolay etkilenirler. Yazın çok daha fazla terleyen bebekler her gün yıkanmalıdır. Banyodan sonra bebeğe nemlendirici kremler sürmek bebeğin cildini korur. Bebeği az yıkayıp çok kalın giydirmek isiliğe davetiye çıkarır. İsilik en sık olarak boyun, yüz ve kıvrım bölgelerinde görülür.

Bebeğin bezinin sık değiştirilmesi bebek pişiğini engeller. Bebeğin altı değiştirilirken genital alanı pamuk veya su bazlı pamuk ürünlerle temizlenmelidir. Bebek pişiğinde hekimden yardım alınmalıdır. Pişiğe eğilimli olan bebeklerde düzenli olarak koruyucu pişik kremleri kullanılmalıdır.

Bebeklerde kullanılan sabun, şampuan ve kremlerin allerjik özelliği az olan ürünlerden seçilmesi doğru olur. Bebeklerin çamaşırları ayrı olarak, bebekler için özel hazırlanmış sabun tozları ile yıkanılmalıdır.

Yaz aylarında bebeklerde sinek ısırıkları sık görülür. Haşerelerin çok bulunduğu ortamlarda bebekler için özel hazırlanmış haşere ısırığını engelleyen ürünlerin göz, ağız ve eller dışında kalan alanlara sürülmesi uygun olur.

YAZIN DOĞACAK BEBEĞİNİZ İÇİN HASTANE ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Yaz mevsiminde dünyaya gelmeye hazırlanan bebeğinizi karşılamak için sizin tüm hazırlıklarınız tamam mı? Belki doğumunuza sayılı günler kaldı, belki de birkaç haftanız daha var ama siz siz olun hastane çantanızı her an hazır bulundurun. İşte doğum çantanızda olması gerekenler…

  • Birkaç adet bütün tulum (Body)
  • Birkaç adet kısa kollu tulum (Body)
  • 2-3 çift yumuşak çorap
  • Başlık
  • Eldiven
  • Yenidoğan bebek bezi
  • Yenidoğan ıslak mendil
  • Pişik kremi
  • Pamuklu bebek mendili
  • Kalın olmayan pamuklu bir yelek
  • Bebe yağı, şampuan ve pudranız
  • Bebeğinizin ilk banyo havlusu
  • Pamuklu ince bir battaniye
  • Alt değiştirme örtüsü
  • Salya için omuz örtüsü
  • Saç tarağı
  • Kamera, fotoğraf makinesi, anı defteri

Hastanede gerekli malzemelerin dışında eve dönerken gerekli olan ana kucağı ya da araba koltuğunu sakın unutmayın.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Semra Akkuş Akman 

Yazarın Tüm Yazıları