GeriBebek Sağlığı Bebekler neden her şeyi ağzına götürür?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebekler neden her şeyi ağzına götürür?

Bebekler neden her şeyi ağzına götürür?

Aileler dikkat!

Bebeklerin ellerini ya da buldukları nesneleri sürekli ağzına götürmeleri, ebeveynleri tedirgin eden bir durum. Bebeklerin bu eğilimi ise gelişim süreçlerinin doğal bir sonucu. Psikolog İlkten Çetin, bebeklerin neden nesneleri ağızlarına götürme eğiliminde olduklarını anlattı.

Yaşamın ilk aylarında bebeğin ihtiyaçları, algılamaları ve kendisini ifade etmesi ağız bölgesinde odaklanmıştır. Çünkü bebek, açlığını ve susuzluğunu bu bölge sayesinde giderir. Bebek bu dönemde çaresizdir ve bakıma ihtiyacı vardır. Bakımı sağlanmazsa yaşayamaz. Onun temel ihtiyaçlarını gideren ve ona bakım veren annesinin memesiyle ilişki kurar, acıktığında kendisini açlıktan kurtaracak bu nesneyi aramaya başlar. Aynı zamanda açlık sebebiyle dış dünyayla ilişki kurmaya da başlar. Bu sebeple dış dünyadaki nesnelere karşı verdiği ilk tepki onları ağzına götürme biçiminde olur.

Ağız Bebeğin En Önemli Aracı

Bir yaşına kadar bebeklerin buldukları nesneleri ağızlarına götürmeleri, olumlu bir durumdur. Bebeğin etrafıyla ilgili olduğunu gösterir. Bebek, bu çağda el kol hareketlerini kontrol etmeye başlasa da parmaklarını kullanmakta henüz ustalaşmadığı için eline aldığı nesneleri daha dikkatli incelemek amacıyla ağzına götürür. Sert ya da yumuşak olup olmadığını, yenip yenmeyeceğini, ses çıkarıp çıkarmadığını anlamaya çalışır. Çünkü bakarak, dinleyerek, koklayarak ve tadarak öğrenme dönemine girmiştir. Bunları yaparken beş duyu organını da kullanır fakat ağzın onun için önemi çok büyüktür. Bu bölge sayesinde çevresindeki nesneleri yalayarak, emerek hissetmeye çalışır.

Ebeveynler Dikkat!

Bebeğin etrafındaki nesneleri bir yaşına kadar ağzına götürmesi doğal ve olumlu bir davranış olarak görülmekle birlikte anne-babanın alması gereken önlemlerin de göz ardı edilmemesi gerekir. Örneğin; oyuncak seçilirken bebeğin ağzına alamayacak kadar büyük oyuncaklar seçilebilir. Seçilen nesnelerin kesici ve parçalanır olmamasına özen gösterilebilir. Tehlikeli nesnelerin ortadan kaldırılması da dikkat edilmesi gereken bir önlemdir.

Unutulmaması gereken bir şey vardır: Eğer bir nesne, tuvalet kağıdı rulosundan geçiyorsa, bebeğinizin boğazından da geçebilir.

False