Bebekler neden ağlar? Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir?

Bebekler doğduklarında tamamen size bağımlıdırlar. Henüz dil gelişimlerini tamamlamadıkları için ağlamak, onların iletişim kurmak, ‘acıktım’, ‘bezim pislendi’, ‘sıkıldım’, ‘burada rahat değilim’ diyebilmek için kullanabildikleri tek yoldur Bazen bebeğinizin hangi ihtiyacı için ağladığını anlamak zordur. Ama büyüdükçe sizinle iletişim kurmak için göz kontağı, sesler çıkarma, gülümseme gibi yeni yollar öğrenecektir.

Haberin Devamı

O zamana kadar, bebeğinizin ağlamasının olası sebepleri ve onu sakinleştirmek için yapabilecekleriniz:

Ağlıyorum, çünkü açım:

Açlık, bebeklerin ağlama sebeplerinin başında gelir. Bebeğiniz ne kadar küçükse, açlık sebebiyle ağlama ihtimali o kadar yüksektir. Bebeklerin mideleri küçük olduğu için, bir anda çok fazla yiyemezler ve çok sık acıkırlar. Bu yüzden özellikle ilk aylarda bebeğinizi ihtiyaç duyduğu kadar sık sık beslemeye dikkat edin.

Ağlıyorum, çünkü gazım var:

Bebekler neden ağlar Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir

Yemekten sonra bebeklerin gaz çıkarabilmek için de yardıma ihtiyaçları vardır. Gazlarını çıkaramamak da ağlamalarına sebep olabilir.
Ağlıyorum, çünkü kucağa alınmak istiyorum:
Bebeklerin sağlıklı gelişim için fiziksel temasa ve sıcaklığa ihtiyaçları vardır. Kucakta hafifçe sallanmak, ninni dinlemek onları rahatlatır. Bebeğinize sarıldığınızda, kalp atışınızı ve sıcaklığınızı duyması onun için çok önemli ve sakinleştiricidir.

Haberin Devamı

Ağlıyorum, çünkü uykum var:

Bebekler özellikle çok yorulduklarında uykuya dalmakta zorlanırlar. Bebeğinizin uykusunun gelme sinyallerini iyi gözlemleyin. Kolayca huzursuzlanma, bakışların sabitlenmesi, sessizleşme, bebeklerin en sık gösterdikleri uyku belirtileridir. Kalabalık, gürültülü ortam bebeğinizin fazla uyarılmasına sebep olarak, uykuya geçmesini zorlaştırabilir. Bu yüzden sessiz bir odaya geçip orada sakinleşmesine yardımcı olursanız, uykuya daha rahat geçecektir.

Ağlıyorum, çünkü çok sıcak/soğuk:

Bebekler neden ağlar Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir

Bebekleri çok fazla giydirmek de, ince giydirmek de onları rahatsız eder. Evde oda sıcaklığını kontrol edin. Bebekler genellikle bizim rahat olduğumuz giysinin, bir kat fazlasıyla rahat edeceklerdir.

Ağlıyorum, çünkü bezim pis:

Bebeğiniz bezi kirlendiği ya da ıslak bez tenini tahriş ettiği için ağlayabilir. O yüzden mümkün olduğunca bekletmeden bezini değiştirmeniz onu rahatlatacaktır. Ağlıyorum, çünkü iyi hissetmiyorum:

Haberin Devamı

Bebekler, hasta olduklarında, kolik gibi ağrıları olduğunda her zamankinden farklı tonda ağlayabilirler. Bebeğinizi en iyi siz tanırsınız. Eğer bir şeylerin yolunda olmadığını hissediyorsanız, mutlaka hemen doktorunuzu arayın.

Ağlıyorum, çünkü diş çıkarıyorum:

Diş çıkarma döneminde de bebekler sık sık ağlayabilirler. Diş kaşıyıcıları, jelleri bu dönemde doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

Bebekler neden ağlar Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir

PEKİ, ONU SAKİNLEŞTİRMEK İÇİN BAŞKA NELER YAPABİLİRİM?

• Battaniye ile sarın: Kolları aşağıda kalacak şekilde hafifçe sarmak bebeklere anne karnındaki ortamı hatırlattığı için bazı bebekler bu şekilde sarıldıklarında daha kolay sakinleşirler ve daha uzun uyurlar.
• Kucaklayın: Bazı bebekler kucakta hafifçe sallanmayı çok severler. Bebeğinizi kendinize doğu yaslayıp bir yandan ‘şşşş’ gibi hafif, sakinleştirici sesler çıkararak kucağınızda sallayabilirsiniz. Hatta kanguru gibi bebeğinizi kucağınızda tutmanıza yardımcı olacak aparatlar da kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bebekler neden ağlar Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir


• Dokunun: Bebeğinizin yanaklarına, sırtına, karnına dokunun. Dokunma, bebekleri rahatlatır. Bebek masajı da bebeklerin daha sakin olmasına yardımcı olur.
• Konuşun: Annelerinin sakin, tatlı sesini duymak da bebeklerin sakinleşmesine, rahatlamasına yardımcı olur. Bu yüzden sakin, hafif ses tonuyla konuşmak bebeğinize iyi gelebilir.
• Şarkı söyleyin: Ninni gibi yumuşak tınılı, melodik şarkılar söylemeniz de bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olur.
• Beyaz Gürültü: Bazı bebekler ritmik seslerle rahatlar. Bunu sebebi bu seslerin anne karnında duydukları sesleri andırmasıdır. Saç kurutma makinası, elektrik süpürgesi sesi sakinleşmelerine yardımcı olabilir.
• Araba gezintisi yapın: Araba motorunun sesi, titreşimi bebeklere anne karnında içinde bulundukları ortamı hatırlatır. Bu sebeple bazı bebekler arabayla dolaştıklarında sakinleşirler. Araba gezintisinin mümkün olmadığı durumlarda titreşimli ana kucağını da deneyebilirsiniz.
• Sallanan sandalye: Sallanan bir sandalyede beraber sallanmak da bebeğinize iyi gelebilir. Bebeğiniz rahatlayarak kolayca uykuya dalabilir.
• Dışarı çıkın: Bebeğiniz mızmızken dışarı çıkma düşüncesi çok cazip gelmese de bazı bebekler hava değişimi ile rahatlarlar. Temiz havada dolaşmak, hem size, hem bebeğinize iyi gelebilir.
• Banyo aldırın: Banyo yapmak, su sesi, suyla temas etmek bebekleri sakinleştirir. Bazı bebekler banyodan hemen sonra uyku moduna geçerler.

Haberin Devamı

Bebekler neden ağlar Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir


• Dikkatini başka yöne çekin: Bazen bebeğinizle oyun oynamak, ilgisini başka yöne çekmek de rahatlamasına yardımcı olur.
• Sakin olun. Eğer siz panik olursanız, bebeğiniz de sizin gerginliğinizden etkilenip daha fazla ağlayabilir Stresinizi bebeğinize yansıtmayın.
• İşe yarayan yöntemleri tekrarlayın: Bebeğinizi sakinleştiren bir teknik bulursanız, onu kullanmaya devam edin. Hatta işe yarayan iki ya da üç metodu dönüşümlü olarak uygulayın.
Bebeğiniz büyüdükçe, yeni iletişim yolları buldukça ağlama sıklığı giderek azalacaktır. Bu dönemin geçici olduğunun unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları