Pınar Sibirsky
Pınar Sibirsky
Pınar Sibirsky

Bebekler için uyku eğitimi metotları

Ailecek kesintisiz gece uykuları uyuyacağınız günler hayal değil!

Haberin Devamı


Eğer yenidoğan dönemini atlatmış ve aslında hiçbir ihtiyacı veya sıkıntısı olmadığı halde gece boyunca defalarca uyanıp desteksiz uykuya dönemeyen bebeğinizin uyku sorununu çözmek istiyorsanız, işe uyku saatlerinizi düzenleyerek ve ona yatağında desteksiz uyumayı öğreterek başlayabilirsiniz. 

Uyku eğitimi konusunda farklı birçok yöntem bulunmakla birlikte, en çok bilinen yöntemleri 3 başlık altında kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:


AĞLAMAYA BIRAKMA YÖNTEMİ- CRY IT OUT 

Bebekler için uyku eğitimi metotları

6 aydan küçük bebekler için önerilmez. Bebek uyku zamanı geldiğinde yatağına yatırılır ve sonrasında neredeyse hiç ebeveyn desteği almadan kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenerek uykuya dalması beklenir. En önemli savunucusu Amerikalı çocuk doktoru Dr. Weissbluth’tur. Ebeveyn desteğinin en az olduğu uyku eğitim metodu olduğundan, birçok uzman tarafından bebek yalnız bırakıldığı ve çokça ağladığı için eleştirilse de, özellikle Amerika’da sıkça uygulanan bir uyku eğitim yöntemidir.


KONTROLLÜ AĞLATMA YÖNTEMİ

 Bebekler için uyku eğitimi metotları 

Adını, yöntemin en önemli savunucusu Dr. Richard Ferber’den alır ve bu nedenle ‘’Ferber yöntemi’’ olarak da bilinir. Yine 6 aydan büyük olan bebek, doğru saat ve rutinlerden sonra yatağına bırakılır ve ebeveyn odadan çıkar. Ancak bu yöntemde ebeveyn giderek artan aralıklarla (5 dk-10 dk-15 dk) bebeğin yanına girerek onu kontrol eder. Bir miktar ebeveyn desteği ve kontrolü içerse de, yine de bebeğin yatakta kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenirken çoğu zaman ağladığı bir yöntemdir.


AŞAMALI AZALMA, YUMUŞAK GEÇİŞ YÖNTEMLERİ- NO CRY

Bebekler için uyku eğitimi metotları

Göz yaşı içermeyen yöntemler olarak da adlandırılmalarına rağmen yine de bir miktar ağlama içeren yöntemlerdir. Bebeğe hayatının ilk aylarında bile yatakta uyumayı öğretmek için kullanılabilirler. Elisabeth Pantley, Tracy Hogg, Kim West, Dr. William Sears gibi uzmanların uyku eğitiminde maksimum ebeveyn desteği ve minimum ağlama ile bebeğe yatağında kendi kendine uyumayı öğretmek amacıyla yayınladıkları kitapları bulunmaktadır. Yumuşak geçiş diye adlandırabileceğimiz bu farklı yöntemlerin ortak noktası, bebeğin mevcut uyku alışkanlıklarını yanında olarak, onu fazla zorlamadan yavaş yavaş değiştirmeye çalışmaktır. Yoğun miktarda ebeveyn desteği içermesine ve ‘’no cry- gözyaşı içermez’’ olarak adlandırılmasına rağmen yine de alışkanlıklarını değiştirmekten hoşlanmayan bebeklerin az da olsa ağladıkları yöntemlerdir.


HANGİ UYKU METODUNU SEÇECEKSİNİZ?

Bebekler için uyku eğitimi metotları

Bebeğinizin uyku alışkanlıklarını değiştirmek için hangi uyku eğitim metodunu seçeceğinize karar verirken öncelikle bu yöntemler hakkında detaylı bilgi edinebilir, ardından bebeğinizin yaşına-yapısına-ihtiyaçlarına ve aynı zamanda ebeveyn olarak sizlere en uygun görünen yöntemi seçebilirsiniz. Bebeğinizin yaşına ve mevcut uyku alışkanlıklarının durumuna bağlı olarak uyku eğitiminiz birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilir. Bebeğin yaşı ne kadar küçükse, eski alışkanlıklarına bağlılığı da o kadar az olacağından, bazı durumlarda birkaç günde bile değişim sağlanabilir.


UYKU, ÖĞRENİLEN VE ÖĞRETİLEBİLEN BİR BECERİDİR

Anne-baba olarak bebeğinizin uyku alışkanlıklarını değiştirmeye ve ona kendi kendine uykuya dalabilme becerisini edindirmeye karar verdiyseniz bu süreç boyunca anlayışlı, sabırlı ve istikrarlı olmalısınız. Uyku öğretilebilen ve öğrenilebilen bir beceri olduğundan, bebeğinize ve size en uygun yöntemi seçip bu yöntemi kararlılıkla uyguladığınız müddetçe, ailecek kesintisiz gece uykuları uyuyacağınız günler sizin için hayal olmaktan çıkacaktır.