Lesli Maya
Lesli Maya
Lesli Maya

Bebekler gece neden sık uyanırlar?

Bebekler gibi uyumak… Bu sözü duyduğumuzda ilk aklımıza gelen şey birinin kesintisiz mışıl mışıl şöyle derin bir uyku çekmesidir, öyle değil mi? Ancak, bebekler “ Bebekler gibi uyuma” tabirinin hakkını verebiliyorlar mı dersiniz? Bu sözün tam aksine ne yazık ki bebekler özellikle hayatlarının ilk yıllarında pek rahat uykuya dalamıyor, ya da gece boyunca sıkça uyanabiliyorlar.. Peki neden bebekler gece boyunca sıkça uyanırlar? Hadi gelin birlikte gece uyanmalarını etkileyebilecek olası sebeplere göz atalım.

Haberin Devamı

Açlık : Yenidoğan döneminde bebekler gece boyunca beslenme ihtiyacı ile uyanırlar. Yenidoğan döneminden sonrası için bebeğinizin gece boyunca kaç kere beslenmesi gerektiği konusunda doktorunuza danışmanız uygun olacaktır. Bebeğinizin 24 saat içerisinde ayına uygun tükettiği süt/ katı gıda miktarı kısacası beslenmesi uyku açısından önemlidir.

Destekli uyku: Yenidoğan döneminde bebekler uykuya dalmak için bir takım desteklere ihtiyaç duyabilirler. ( kucakta salınım, pışpışlanma, emzirilme gibi) Yenidoğan dönemi bittikten sonra bebeğinizi destekli olarak uyutmaya devam ettiğinizde, bebeğiniz de derin uykudan hafif uykuya geçtiği uyku döngülerinde yine bu desteği arayacağından dolayı sıkça uyanabilir. Bebeğinize bu desteklere ihtiyaç duymadan uyuyabileceğini gösterdiğinizde, bundan kaynaklı olan uyanmalar azalacak, bebeğiniz uyku geçişlerini rahatça atlatmaya başlayacaktır.

Haberin Devamı

Uyku düzeni: Bebeklerin iç saatlerinin oluşmasında, uyku saatlerinin düzenli olması rol oynamaktadır. Uyku saatleri düzensiz olan, gündüz uykularını iyi almamış, çok yorgun yatırılmış olan bebeklerin hem uykuya geçişleri daha zorlu olmakta, hem de gece uyanmaları artmaktadır.

Hastalıklar: ( tıbbi sebepler) Gaz sancıları, reflü, alerjiler, ateşli hastalıklar, öksürük, soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları, diş çıkarma vs gibi sebepler bebeklerin gece boyunca sıkça uyanmalarına sebep olabilir.

Bebekler gece neden sık uyanırlar

Büyüme atakları ve gelişimsel sebepler: Büyüme atağı dönemlerinde ya da yürümek, emeklemek, konuşmak gibi yeni bir becerinin kazanıldığı dönemlerde uykular etkilenerek bölünebilir.

Ayrılık kaygısı: Ayrılık kaygısının arttığı dönemlerde, bebeğinizin size daha yakın olmak istemesi uykularını kesintiye uğratabilir.
Yeterli gün ışığı ve temiz hava almama: Gündüz ışığa ve gece karanlığa maruz kalmak, bebeklerin biyolojik ritimlerinin oluşmasına ve gece daha iyi uyumalarına yardımcı olur. Gün içerisinde, temiz hava ve güneş ışığı almak bebekler için faydalıdır.

Haberin Devamı

Gün içi yeterli enerjiyi harcamama: Bebeklerin aylarına uygun aktiviteler yaparak uyanıklık süresini etkin şekilde geçirmeleri ve harcamaları gereken enerjiyi harcamaları uykular için yararlıdır.

Uyarıcı bir ortam: Aşırı uyarıcı bir ortam bebeğinizin kolayca sakinleşmesini zorlaştırabilir. Bebeğinizin uyuduğu odanın gürültülü, fazla aydınlık, aşırı sıcak ya da soğuk olması uyku kalitesini bozar. Akşam uyku rutinlerine geçmeden bir süre önce hareketli ve heyecanlı aktiviteler yerine daha sakin aktiviteleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Bunun yanı sıra, bebeğinizin uyku saatinden en az 1 saat önce televizyon ve diğer elektromanyetik cihazlara maruz kalmamasına özen gösteriniz.

Haberin Devamı

Bebekler gece neden sık uyanırlar

Uygunsuz bir uyku ortamı: Bebeğiniz nerede uykuya daldıysa, uyku döngülerinde yine aynı yerde olmayı bekleyecektir. Bebeğinizin yatağının ve odasının uykuya elverişli olmasına ( sıcaklık, ses, karanlık, uyarıcılık) dikkat ederek güzel bir uyku almasına yardımcı olabilirsiniz.

Islak ya da kirli bir bez: Bu da bebeğinizin gece uykularını bölebilir. Genel olarak bu sebepler, bebeklerin gece uyanmalarında etkilidir. Uykuyu etkileyebilecek tüm faktörlere bütüncül bir bakış açısıyla yaklaştığımızda, çözüme ulaşmak çok daha kolay olacaktır.

Mışıl mışıl uykular...