Meral Saraçel
Meral Saraçel
Meral Saraçel

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir?

Bebekli ailelere tatil için özel öneriler…

Haberin Devamı

Tatile gitmek, denize, havuza girmek ve güneşlenmek güzel ama bu, çocuklu aileler için fazla dikkat gerektiren bir durum. Çünkü çocuklar iyi korunmaz ve bazı noktalara dikkat edilmez ise tatil bir kabusa dönüşebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Meral Saraçel Benbiçaco, tatilde nelere dikkat etmemiz gerektiğini belirtti.


Bebekler ilk 6 ay enfeksiyonlara açıktır

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir

Öncelikle hastalıklardan korunmada aşılanma esastır. Özellikle bebekler, ilk 6 ay bağışıklık sistemleri gelişmediği için enfeksiyonlara açıktır. O nedenle anne sütü çok önemlidir. Bebeği enfeksiyonlardan korur. İlk 6 aydan sonra önemli aşıları da tamamlandığı için ancak 6 ayını bitirmiş bebekler denize girebilir. Bu aya kadar bebeğin, BCG (verem), beşli karma aşıları (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve HIB ) üç doz, pnömokok aşıları üç doz, hepatit B aşıları üç doz ve rotavirus aşıları iki veya üç doz olarak yapılmış olması gerekir. Bu aşıları tamam olan bebeklerin denize girmesinde bir sakınca yoktur.

Haberin Devamı

Bebekler ve çocuklar için havuzlar sakıncalıdır!

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir

Her çocuk, havuz suyunu içmeyi sever. Havuzlara atılan kimyasallar yanında, enfeksiyonlar da büyük tehlike yaratmaktadır. Her yaz tatilinde havuzlardan kapılan enfeksiyonlar nedeniyle tatilini yarıda kesmek zorunda kalan aile sayısı oldukça fazladır. Bu enfeksiyonlardan yüksek ateş, kusma, ishal, ağız içinde yaralar, cilt enfeksiyonları en sık görülenlerdir.


Kuma dikkat!

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir

Bebekler ve çocuklar için dikkat edilmesi gereken bir diğer yer kumlardır. Nemli olmaları yanında kedi-köpek gibi hayvanların idrar ve dışkıları, her türlü cam kırığı ve çöplerin karıştığı bir yer olması, çocuklar için büyük tehlike yaratmaktadır. Bu nedenle çocuklar ve bebekler asla tamamen çıplak, kumlara oturtulmamalıdır. Bu, mantar enfeksiyonları kadar idrar yolu enfeksiyonlarından da koruyacaktır.

Haberin Devamı

Güneş ışınlarına karşı…

Bebekler denize ilk ne zaman girebilir

Çocukların ve özellikle de bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için aşırı güneş ışınları, deniz ve havuz suyu zarar verebilir. Vücudumuz için çok önemli olan D vitamininden yararlanabilmek için güneş ışınlarının çok dik gelmediği saatlerde yani saat 10:00'a kadar ve 16:00'dan sonra güneşlenme önemlidir.

Saat 10:00 ile 16:00 arasında bebek ve çocuklar kapalı ortamlarda veya ağaç gölgesinde tutulmalı, güneş ışınlarını yansıtıcı havuz kenarı, şemsiye altı gibi yerlerden uzak durulmalıdır. Bebek ve çocuklara geniş kenarlı şapka giydirilmeli, büyük çocuklar U.V koruyucu kaliteli gözlük takmalıdır.

Koruyucu güneş kremi alırken dikkat edilmeli, 30 faktör aşılmamalıdır. İçerdikleri kimyasal maddelerin yararından çok, zararı göz önüne alınmalıdır. Sadece güneş saatlerine ve ortama dikkat ederek bebeklere koruyucu krem sürmeye gerek yoktur.

Haberin Devamı

Bebeklerin cildi çok hassas olduğu için nemlendirici kremler sürerek ciltlerinin kuruması önlenmelidir. Bebekler için en ideal yer, ağaç altındaki gölgeliklerdir. Şemsiye altında tutulmaları güneş ışınını geçirdiği için sakıncalıdır. Bebekler çok giydirilmemeli, onların da terleyebileceği ve de sıcaktan rahatsızlık duyabileceği unutulmamalıdır.

Aşıları tamamlanmamış 6 aya kadar olan bebekleri serinletmek için küçük şişme havuz veya kova kullanılabilir. Bebek göğüs hizasına gelecek kadar çeşme suyu ile doldurulmuş temiz bir kova içine oturtularak serinletilebilir.

Deniz ve havuz sularının bebek ve çocukların cildini kurutup zarar vermesini önlemek için sık duş aldırılmalı, nemlendirici kremler sürülmelidir.

Haberin Devamı

Aşırı sıcakta su kaybını önlemek için bebek ve çocukların yeteri kadar sıvı almaları sağlanmalıdır.