Bebek ve çocuklarda yastık kullanımı gerekli midir?

Bebeğiniz 2 yaşına gelene kadar yastık kullanmayın

Haberin Devamı


BEBEĞİN UYKU ORTAMI ÇOK ÖNEMLİ

Bebek ve çocuklarda yastık kullanımı gerekli midir

Bebek bakımı ileride oluşabilecek sıkıntılı durumları önlemede önemli bir süreçtir. Bu dönemde vücuttaki belli bölgeler henüz gelişmemiş olduğundan ebeveyn gözlemi ve yönlendirmesi önemli yer tutacaktır. Bu konuda kulaktan dolma bilgileri kullanmak yerini uzman görüşüne başvurmak her zaman öncelikli tercih olmalıdır. Bu noktada en önemli konulardan biri de bebeklerin uyku ortamıdır. Uyku ortamına gerekli dikkatin gösterilmesi hayati önem taşımaktadır. Yeni doğan bebeğin yaşamında uykunun önemli bir yer tuttuğu gerçeği unutulmamalı ve uyku ortamı gerekli fiziksel koşullar sağlanarak kaliteli hale getirilmelidir.


BEBEĞİN UYUDUĞU ZEMİN DÜZ OLMALI

Bebek ve çocuklarda yastık kullanımı gerekli midir

Bebeklerin uyuduğu zeminin düz olması ve etrafında tehlike oluşturabilecek materyallerin yer almaması yine dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Belli durumlarda ise bebeğin başının yükseltilmesine gerek duyulabilir. Örneğin mide reflüsü olan bebeklerde yatarken reflü durumunu engellemek için yatağın baş kısmının yükseltilmesi gerekir; bu durumda yastık kullanmak yerine yatağın baş kısmının altına yükseltecek bir obje konulur. 


2 YAŞINA KADAR YASTIK KULLANMAYIN

Bebek ve çocuklarda yastık kullanımı gerekli midir

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar söz konusudur. Örneğin; ani bebek ölümleri tehlikesine karşı bebekler sırt üstü yatırılmalıdır. Bunun yanısıra boğulma tehlikesi göz önünde bulundurularak bebeklerde iki yaşına kadar yastık kullanılmamalıdır. Bebeklerin boyun kısımlarının daha kısa olması bu gereksinimi engeller. Ayrıca bebeğin omurilik ve boyun kaslarının gelişimi açısından da yastık kullanımı tercih edilmemelidir. 


YASTIK, ANİ BEBEK ÖLÜMÜ SENDROMU RİSKİNİ ARTIRIR

Bebek ve çocuklarda yastık kullanımı gerekli midir

Özellikle ilk bir yaşta rastlanılan ani bebek ölümü sendromu riskini arttıran faktörlerden birisi yatakta yastık, büyük oyuncak gibi cisimlerin varlığıdır. Bebeğin yastığın altına girerek ağzının ve burnunun kapanması boğulmaya neden olabilir.

Bu konuda geleneksel yöntemleri takip edip alışılagelmiş yanlışları sürdürmek yerine bir Çocuk Hastalıkları Uzman’ına danışmak her zaman iyi bir tercih olacaktır.

[fotogaleri=2129,1460,1231]

Yazarın Tüm Yazıları