Bebek ve çocuklarda katılma nöbeti nedir?

Katılma nöbeti genellikle 6 ay-6 yaş arası görülen, ailelerde paniğe yol açan bir tablodur. Nadiren yenidoğan döneminden itibaren görülebilir.

Haberin Devamı

Bebek ve çocuklarda katılma nöbeti nedir

Katılma nöbetleri çocuklarda soluk veya siyanotik ( morarma ) giden iki tablo ile seyredebilir. Tablo çocuğun istediğinin yapılmaması veya ağrı duyduğu bir olay sırasında ağlama ardından gelişir. Çocuğun nefes kesilmesi ve kalpten kan atımının duraklaması ile çocuk solar veya morarır, ardından beyne giden kan akımı azalır ve şuur kaybı gelişir.

KATILMA NÖBETİ NE KADAR SÜRER?

Ailelere bu süre çok uzun gelse de katılma nöbetleri genellikle 15-20 saniye civarında sürer ve düzelir. 

BEBEKLER NEDEN KATILMA NÖBETİ GEÇİRİR?

Katılma nöbetlerinin sıklığı değişkenlik gösterir. Günde bir kaç kez tekrar eden sıklıkta olabildiği gibi, yılda bir kaç kez de olabilir. Genetik yatkınlık söz konusudur.

Haberin Devamı

Çocuklarda kansızlık katılma nöbetlerini kolaylaştıran faktördür. Bu yüzden katılma nöbetleri geçiren çocuğun demir eksikliği açısından değerlendirilmesi ve gerekiyorsa demir replasmanı yapılması tedavi açısından önemli bir unsurdur.

KATILMA NÖBETLERİNİN AYIRICI TANISI NASIL YAPILIR?

Katılma nöbetlerini epilepsi nöbetlerinden ayıran öncesinde mutlaka bir ağlama sonrası gelişmesi ve uykuda olmamasıdır. Nadiren katıma nöbeti geçiren çocukta nöbet sonrası konvulsif nöbet görülebilir.

Bebek ve çocuklarda katılma nöbeti nedir

Ayırıcı tanıda şüphede kalınan olgularda pediatrik nöroloji ve kardiyoloji konsültasyonu gerekebilir. EEG ve EKG ayrıcı tanıda yardımcı olur.
Katılma nöbetleri selim seyirli olup genellikle 3-4 yaşta, nadiren 5-6 yaş civarında düzelir.

KATILMA NÖBETLERİ BEYİNDE HASAR BIRAKIR MI?

Katılma nöbetinin beyinde kalıcı hasar bırakmayacağı ailelerle paylaşılmalıdır.

Katılma nöbetleri sırasında nasıl davranmak gerekir?

Tedavide en önemli kısım ailenin nöbet karşısında sakinliğini koruyabilmesidir. Çocuğu hiç ağlatmamak gibi bir yaklaşımın mümkün olamayacağını ailelerin bilmesi gerekir. Böyle bir yaklaşım çocuğun nöbet sıklığını azaltsa da kalıcı davranışsal problemlere yol açar. Katılma sırasında çocuğun yatay durumda tutulması ve sarsılmaması önerilir. Ailenin bu nöbetleri sakin bir şekilde yönetmeye başladığı noktada nöbetlerin sıklığının azaldığı gözlenilecektir. 

Yazarın Tüm Yazıları