Bebek odalarında buhar makinesi kullanımı

Bebek odasının nemi sürekli kontrol edilmeli!

Haberin Devamı

Kış aylarında kaloriferlerin yanmasından dolayı evdeki nem oranında bir düşüş yaşanır. Evdeki nem oranını artırmak için özellikle bebek odalarında kullanılan buhar makineleriyle ilgili merak edilenleri Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu anlattı.

Nemin azalması burun tıkanıklığı, ağız içinde kuruma ile başlayıp sık solunum yolu hastalıklarına kadar gidebilen sorunlara yol açan kuru ve sıcak hava, özellikle burun tıkanıklığı yaşamaya yatkın olan bebeklerde ciddi anlamda sorun yaratabilmektedir. Bu anlamda birçok aile ve anne baba evlerinde buhar makineleri kullanmaktadır. Ancak bilinçsizce kullanılan buhar makineleri sağlımıza yarar yerine zarar getirebilmektedir.

Hangi durumlarda buhar makinesine gereksinim vardır?

Haberin Devamı

Her evin havası nemsiz ve kuru değildir. Bu nedenle ev havasındaki nem oranını bir nemölçer edinerek ölçmek gerekir. Ev içinde olması gereken optimal nem % 40-50 arasıdır. % 40’ın altında nem oranında bebeklerde kuru havaya bağlı burun tıkanıklığı ve solunum yolu problemleri yaşanabilir. Bu durumda oda havasını nemlendirmek için aralıklı olarak buhar makinesi çalıştırılabilir. Nem % 50’nin üzerine çıktığında makine kapatılmalıdır. Yüksek nem oranı duvarlarda küflenmeye neden olup ciddi anlamda ev içi hava kirliliği yaratır ki, bu durum bebek sağlığı için kuru havadan çok daha tehlikelidir.

Ayrıca anne ya da babada alerjik bir durum söz konusu ise bebekte % 25-50 arası alerjik hastalık gelişme olasılığı olduğundan küf ve ev tozu alerjisi yönünden bebeğin korunması gerekir. Ev tozu akarları, % 50’nin üzerinde nem oranında çok daha fazla ürediğinden potansiyel alerjik bebekler için istenmeyen bir durum olmaktadır.

Bebek odasının nemi sürekli kontrol edilmeli!

Ev içi nem oranı % 40’ın altında ise buhar makinesi kullanılabilir. Kullanıldığı taktirde mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle makinenin devrilmelere karşı bebeğin beşiğinden uzağa, düz ve sağlam bir zemine yerleştirilmesi gerekir. Buhar makinesinin gece çalıştırılması ve sık sık bebeğin oda havasındaki nem oranının kontrol edilmesi gerekir. Nemölçer % 50’nin üzerini gösteriyorsa veya camlarda buharlanma, yüzeylerde nemlenme gözleniyorsa; bu havanın çok fazla nemlendiğinin işaretidir. Yüksek nem, ev içinde bakteri ve küf oluşumunu artıracağından tehlikelidir. Küf sigara dumanı ile eşdeğer oranda ev içi hava kirliliği kaynağıdır.

Haberin Devamı

Buhar makinesi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Buhar makinesi kullanılırken içindeki su her gün yenilenmelidir. Makinenin içi sabunlu su ile yıkanmalı; daha sonra içine distile su konulmalıdır. Musluk suyundan havaya karışan bazı minerallerin bebek tarafından solunması sağlığı için zararlı olabilir.

İki üç günde bir buhar makinesi haznesi su ve sabunla temizlendikten sonra % 3 hidrojen peroksit solüsyonu ile tekrar temizlenmeli, daha sonra iyice durulanmalı ve yeniden doldurulmalıdır. İyi temizlik yapılmadığı durumlarda makinenin haznesinde küf ve bakteri üremesi ve mikroorganizmaların solunum yolu ile bebeğe zarar vermesi söz konusu olabilmektedir.

Sonuçta ev içi nemi % 40-50 arasında tutacak şekilde aralıklı olarak buhar makinesi çalıştırılması bebek odasında rahat solunabilen bir hava imkanı sunacaktır. % 40’ın altında çalıştırıp, % 50’nin üzerinde durdurulduğu taktirde; temizliği ve bakımının da düzenli yapılması söz konusu ise, bebek odasında buhar makinesi kullanmak solunum yolu sağlığı açısından yararlı bir uygulama olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları