Bebek masajı nedir? Bebek masajı nasıl uygulanır?

Bebek masajının kökeni Antik çağlara dayanır. Pek çok kültürde bebeğin duyularını harekete geçirmek için kullanılmıştır. Son yıllarda da hayli önem kazanan bebek masajı, bebeğiniz ile sizin aranızdaki en güzel iletişim şekillerinden biridir.

Haberin Devamı

Masaj her şeyin ötesinde çocuğa saygı duymayı, iletişim kurup onu dinlemeyi ve gereksinimlerine uyum sağlamayı öğrenmemize yardımcı olur. Unutmayalım ki bu iki kişi arasında paylaşılacak bir görevdir hem anne hem de baba bebeğiyle eşit derecede hak ederler.

[fotogaleri=4769,4761,4760]

BEBEK MASAJI NE KADAR SÜRER?

Bebek için masaj ortalama 20 dakikadır. Ne kadar yoğun olursa olsun herkes günde 15-20 dakikasını bebeğine ayırabilir. Masaj sayesinde bebekle her anlamda ilgilenmiş oluruz. Bakışlarını takip ederek, bedeninin hangi bölümlerinin masaja ihtiyacı olduğunu ve nelerden hoşlandığını anlamak mümkündür. Dokunmak bebekler için fizyolojik işleyişi düzenler, dünyayı yeni tanıdıkları bu dönemde ne kadar pratik yaparlarsa o kadar fizyolojik ve zihinsel gelişimlerini tamamlamış olurlar.

Dokunma sayesinde hem anne hem de bebeğin sinir sistemi dengelenir ve böylelikle organizmanın fizyolojik işleyişi düzene girer. Dokunma sayesinde deriden alınan uyarılar doğrudan beyne gider ve hormonları olumlu yönde etkiler. Böylece hareket ve dinlenme zamanları düzenlenir.

Haberin Devamı

Bebeğin doğumdan hemen sonra annesi ile olan yakın teması ona güvende olduğu hissiyatını verir. Annenin bedeninde doğumdan sonra rahmin dinlenmesine ve süt üretimine yardımcı olacak oksitosin ve prolaktin hormonları salgılanır. Dokunma aynı zamanda ‘’mutluluk hormonu’’ olarak bilinen ve özellikle annenin sağlığı için gerekli olan endorfinin de salgılanmasına yardımcı olur.

Bebek masajı nedir Bebek masajı nasıl uygulanır

BEBEĞİNİZE NASIL MASAJ YAPMALISINIZ?

Bebeğe uygulanan masaj ile profesyonel tarafından yetişkinlere uygulanan masaj arasında önemli farklar vardır. Yetişkinlere yapılan masajda amaç, henüz çok narin olan kaslardaki düğümleri gevşetmek değildir. Yetişkinlerde vücudun yarısı kastan oluşurken, bebekte kas oranı bedeninin dörtte biri kadardır. Bebek masajında ana hedef, bebekle iletişim kurmaktır.

Bu nedenle öğrenilmesi gereken şey teknik değil; dinlemek, anlamak, cevap vermek, bebeğinizi sevmeniz için dokunmanın gücünü keşfetmektir. Masaj yaparken bu nedenle iletişim kopmaması için bir elin mutlaka bebekte kalması gerekir. Öncelikle bir tek bölge ile başlayın, sonra diğerini ekleyin. Yavaş yavaş bebeğiniz masaja alışacaktır ve siz de günler geçtikçe tekniği mükemmel hale getireceksiniz. Dokunma duyusunu ne kadar çok kullanırsanız o kadar beceri kazanırsınız.

Bebek masajı nedir Bebek masajı nasıl uygulanır

ADIM ADIM BEBEK MASAJI NASIL YAPILIR?

  • Masaj için gereken örtü, havlu ve yağı hazırlayın.
  • Ortamdaki ışık, ısı ve müziğin istediğiniz şekilde olmasını sağlayın.
  • Bebeğiniz ne çok aç ne de yeni beslenmiş olması gerekir.
  • Yatağın üzerine ya da yerde rahat bir şekilde oturun.
  • Sırtınızı duvara dayalı bir biçimde, bacaklarınızın çapraz ve bebeğin önünüzde, mümkünse size en yakın mesafede olması başlangıç için uygun bir pozisyondur. İsterseniz bebeğinizi bebek alt değiştirme masasına da yatırıp masajı ayakta yapabilirsiniz.
  • Masaj sırasında bebeğinizi rahatsız edecek aksesuarlarınızı çıkararak başlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin giysilerini çıkarın, ilk günlerde sadece bacağa masaj yapın.
  • Hem bebeğiniz masaja alışır hem de siz yavaş yavaş tecrübe edinmiş olursunuz.
  • Masajı bacak kısmına yapacağınız için sadece bebeğinizin belden altını çıkarmanız yeterli olacaktır. İster bebek bezini aralık bıraktın yapın (böylelikle kazaları önlemiş olursunuz) ister su geçirmez bir mayo ya da su geçirmez örtü ile örterek yapabilirsiniz.
  • Her ayakta seksen yedi bin sinir ucu olduğu tahmin edilmektedir. Ayak refleksolojisine göre bedenin pek çok bölümü ve organı ayaklarla bağlantılıdır. Bu noktaların üzerinde çalışarak bedende pek çok rahatsızlığın tedavisi mümkündür.
  • Masaj hareketlerine aşağıdan yukarı doğru başlanması önerilir, yani bacak ve ayaklardan başa doğru gidilmelidir.
  • Bebekler genelde bacak ve ayak masajından hoşlanırlar, ayrıca bu bölge bebek ile anne arasında bir güven ortamı yaratmak açısından da tercih edilir. Mümkünse masajı her gün aynı saatlerde, aynı koşullarda yapın. Bebeğiniz kendini güvende hissettikçe kollarını öne doğru uzatacaktır.
  • Masaj önce bir bacakla başlayın, sonra diğerine geçin. Bu bacak ilk olarak sağ olsun. Sırayı düzenli olarak izlemek, hareketleri simetrik anlamda tekrarlamak bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Aşağıdan yukarı ovuyormuşçasına yapılan hareketler bebeğinizi rahatlatacaktır.
  • Sonrasında tek elinizle sağ bacak üzerinde bacağı kavrayıp küçük (ampulü çevirme) hareketi dediğimiz hareketi aşağıdan yukarı doğru yaparak bacaklardaki masajı bitirin.
  •  Ayak parmaklarına geçin. Baş parmağınızın arka yüzüyle bebeğinizin ayak tabanına topuktan parmaklara doğru masaj uygulayın. Bebeğin her bir ayak parmağını hafifçe çekin. Sanki iplik çekermiş gibi uzatın.
  • İşaret parmağınızla bebeğin ayak parmaklarının hemen altındaki bölüme hafifçe bastırın. Yine işaret parmağınızla topuk bölümüne masaj uygulayın.
  • Hareketleri simetrik ve sıralı bir şekilde yaparsanız diğer bölümler daha kolay olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları