Sema Karaoğlu
Sema Karaoğlu
Sema Karaoğlu

Bebek bezini bağlarken dikkat edilmesi gerekenler

Bebek bezleri konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz?

Haberin Devamı

Bebeklerde bez bağlanılan yerlerde (karın alt kısmı, kıvrım bölgeleri, genital bölge ve popo) oluşan kızarıklıklara bez dermatiti yani kısaca pişik diyoruz. Bez dermatitinin daha çok 8-10 ay arası bebeklerde sık görüldüğünü ve bazen kızarıklığın ötesinde su toplamaları ve açık yaralar şeklinde de olabileceğini söyleyen Dermatolog Sema Karaoğlu, alınması gereken önlemleri anlattı.

Pişik daha çok bezi az değiştirilen, sık dışkılama yapan, katı gıdaya başlayan veya beze alerjisi olan bebeklerde görülür. Düşünülenin aksine bebek bezi dermatitleri alerjik veya mikrobik bir durumdan çok tahriş edici bir tablodur. Özellikle 72 saati geçmiş bez dermatitlerinde mantar kaçınılmazdır.

Bebeklerimizi pişikten korumanın yolları

Bebek derisi, erişkin derisine göre çok incedir. Dışkıda bulunan üre derinin su tutma yeteneğini arttırır. Eğer dışkı ile temas süresi artarsa bu durum derinin nem tutarak daha kolay yıpranmasına neden olur. İdrardaki amonyak ise sebep değildir sadece var olan tabloyu tahriş edici etkisinden dolayı artırır. Deri iyice nemlenince canlı tabakalara tahriş edici maddelerin geçişi artar. Dışkıda deriyi tahriş eden bazı maddeler vardır. İnek sütü ve mamayla beslenen bebeklerin dışkılarında bu tahriş edici maddeler daha fazladır.

Haberin Devamı

CİLT TAHRİŞLERİNİ ÖNLEYEN VE CİLDİ HIZLA YENİLEYEN KREMLERLE PİŞİK PROBLEMİNE SON!

Bez dermatitleri deri kuruluğu olarak başlayabilir. Daha sonra kızarıklık ve ödemle devam eder. Bebeklerimizi bez dermatitinden korumak için dikkat edilmesi gerekenler:

- Bebeğin bezi sık değiştirilmelidir.

- Bez hava almayacak kadar sıkı bağlanmamalıdır.

- Aşırı temizlik uygulanmamalıdır.

- Bebek, altı kirlendiğinde sadece anne sütü alıyorsa sabun kullanmadan ılık su ile altının yıkanması gerekir.

- Gereksiz kozmetik ürünlerin kullanılmaması gerekir. (Kurumaya yol açabilir, içeriklerindeki alkol ve parfüm deriyi zedeleyebilir.)