GeriBebek Sağlığı Bebeğinizi sıcak ortamlarda yatırmayın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğinizi sıcak ortamlarda yatırmayın!

Bebeğinizi sıcak ortamlarda yatırmayın!

Sıcak ortamlar ani bebek ölümü için çok tehlikeli!

Halk arasında beşik ölümü de denen Ani Bebek Ölümü Sendromu'nda, aileler çocuklarını yatırıp, ertesi sabah öldüklerini görüyorlar. Araştırmalarda yüzüstü uyutulan bebeklerde ölümün daha çok olduğunu görüyoruz. Sırt üstü pozisyonda yatırılan çocuklarda ölüm oranının az. O nedenle aileler bebeklerin yatış şekillerine önem vermelidirler.

BEBEK SOĞUKTA UYUMALI

Biz millet olarak sıcak ortamları çok severiz. Bebeklerimizi de sıcakta tutmaya çalışırız. Oysa sıcak ortamlar, ani bebek ölümü için çok daha tehlikelidir. O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır. Annenin sigara kullanmaması da önem taşır.

İLK 7 AYIN ÖNEMİ

Anne ve babanın bebeği kendi yataklarında yatırmasının da risk taşımaktadır. Bu durum ortam ısısını arttırır. Anne babanın uyku sırasında bebek üzerine devrilmesi nedeniyle solunum sıkıntısı çeken bebek ölebilir. En sağlıklı yöntem ilk 7 ay bebeklerin anne babanın odasında ama farklı bir yatakta yatırılmasıdır.

 

Bebeğinizi sıcak ortamlarda yatırmayın
 

HER İKİ DOĞUMDAN BİRİ SEZARYEN

Türkiye'de her iki doğumdan birinin sezaryen olmaktadır. Bu çok yüksek bir rakamdır. Dünyanın çok az ülkesinde bu rakamlar görülüyor. Normali bu oranın yüzde 15 en fazla yüzde 20 olmasıdır. Ülkemizde sezaryenle doğum 15 yıl önce bu yüzdelerdeydi. Son yıllarda gereksiz bir artış gözlenmeye başladı. Sezaryen hem annede hem de bebekte sağlık problemleri çıkarabiliyor. Anne adayı normal doğumdan korktuğu için ve sezaryeni sağlıklı olması nedeniyle tercih ediyor gibi ama doğrum sonrası bazı sorunlar ortaya çıkıyor.

SEZARYENLE SAĞLIKLI BEBEK RİSKE ATILIYOR

Sezaryenle bebek bazı problemlerle karşı karşıya bırakılıyor. Bu bebeklerde hiç görmememiz gereken bir takım solunum sorunlar ortaya çıkıyor. Bu bebek normal doğumla hiç yaşamayacağı bir sorunu, sezaryenle doğum olduğu için yaşıyor. Bu bebeklerin akciğerlerinde bir miktar sıvı kalıyor. Kalan sıvı bebeklerin daha fazla küvezde kalmasını ve oksijen almalarını, hastaneye yatırılmalarını, kan testleri yapılması ve gereksiz antibiotik almalarına neden oluyor. Normal doğumla sorun yaşamayacak bebek bir hafta 10 gün hastanede yatabiliyor.

 

Bebeğinizi sıcak ortamlarda yatırmayın
 

ANNE BABA BİLİNÇLENMELİ

Sezaryenle doğumun anne ve bebeğinin sağlık durumu açısından bir risk taşımadığı sürece yapılmaması gerekiyor. Sezaryenin polisiye yöntemlerle önlenemez, anne ve babaların bilinçlenmesiyle yüksek sezaryen rakamlarının düşürülebilir.

4 ÇOCUKTAN BİRİNİN TÜM AŞILARI YAPILMADI

Sağlık Bakanlığı çok sayıda aşıyı bebeklere ücretsiz olarak uyguluyor. Avrupa'daki birçok ülkeden çok daha fazla aşı ülkemizde yapılıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her aşı için yüzde 90 seviyelerinde bir aşılanma oranımız var. Tüm aşıların tam yapılma oranı ise yüzde 74. Hala 4 çocuktan 1'i tüm aşıları tam olarak olmamış. Toplum sağlığı açısından tüm aşıların tam yapılma oranı yükseltilmelidir. TPK olarak biz bunu destekliyoruz. Aşılanma her çocuğun hakkıdır.

TÜRKİYE'DE DOĞAN SURİYELİ BEBEKLER RİSK TAŞIMIYOR

Suriyeliler her Türk çocuğu gibi tüm haklardan yararlanıyor. Yeni doğan bebeklerin aşıları yapılıyor. Türkiye'de doğanlar bir risk taşımıyor ama dışarıdan gelen, aşılanmamış olanlar bir risk çıkarabilir. O nedenle de Sağlık Bakanlığı bir takım aşıların yapılma tarihini öne çekti. 

İHA

False