GeriBebek Sağlığı Bebeğinizi mevsimine göre giydirin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğinizi mevsimine göre giydirin

Bebeğinizi mevsimine göre giydirin

İlk 1 ay bebeklere eldiven takılmalıdır.

Doğumdan itibaren bebeklerin cildi, yetişkinlere göre farklı özellikler taşır. Peki, yeni doğan bebeği giydirirken nelere dikkat etmek gerekir?

* Bebeğin cildini kurutmayacak, bebekler için özel olarak üretilmiş cilt ürünleri kullanılmalıdır.

* Bebek banyosunda, doğal sünger gibi yumuşak bir ürün kullanmak ve banyo sonrası masaj yağı gibi nemlendirme gücü yüksek bir ürün ile bebeğin cildini nemlendirmek gerekir.

* Yeni doğan bebeklerin göbeği düştükten sonra, her gün veya en geç günaşırı ılık suyla banyo yapılması önerilir.

* Derinin boğumlu olduğu çene altı, çene, yanaklar ve ağız çevresi gibi bölgelerde cilt tahrişini önlemek için, cildin bu bölgelerini sürekli temiz ve kuru tutmak gerekir. Aksi takdirde tahrişlerin ve ardından da enfeksiyonların ortaya çıkması kaçınılmaz olur.

* Anneler genellikle, bebeklerinin üşüyeceğini düşünerek kalın giydirir. Bebeğinizin giysisi kadar oda ısısı da önemlidir, 21-24 derece ideal oda ısısıdır.

* Yeni doğan bebeklerin giysileri, mevsimine göre değişkenlik gösterir. Yenidoğan, saçlı deriden ısı kaybeder. Bu nedenle bebeğe başlık takılmalıdır.

* İlk 1 ay bebeklere eldiven takılmalıdır.

* Bebek giysisinin rahat ve kullanışlı olması önemlidir. Mümkün olduğunca düğmesiz ve giydirip çıkartması kolay giysiler almak gerekir. Body, tulum, geniş kesim giysiler yeni doğan bebekler için idealdir.

* Bebek 4-5 aylık olana kadar, pamuklu tulum kullanılması önerilir.

* Şapkanın yanı sıra unutulmaması gereken bir diğer şey ise çoraptır.

* Yeni bir giysiyi kullanmadan önce etiketini kesmek ve yıkayıp ütüledikten sonra giydirmek gerekir. Ütülüme sırasında dikiş yerlerinin birkaç kez üzerinden geçilmelidir.

* Özellikle yaz aylarında, bebeği fazla giydirmemek gerekir. Çok giydirmek, onun vücudundaki ısı dengesini bozar ve isiliğe neden olur. Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak için el ve ayaklarını değil, giysiyle kapalı olan bir bölgeyi kontrol etmek daha doğrudur.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç

False