GeriBebek Sağlığı Bebeğinizi ağlatarak uyutmaya çalışmayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğinizi ağlatarak uyutmaya çalışmayın

Bebeğinizi ağlatarak uyutmaya çalışmayın

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, bebeklerin nasıl uyutulmaması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Bebeklerde sağlıklı gelişim için uyku çok önemlidir. Bazen bebeklere uykuyu öğretmek, kendi kendine uyumasına destek olmak amacı ile ağlasa da yanına gitmeyerek uyuma davranışı öğretilir. Bu, çocuğun psiko-sosyal gelişimi için yanlış bir uygulama olmakla beraber, ileriki yaşantısında da birçok soruna neden olabilir.

Bebeğin egosu aşırı zayıfken, yani 4,5 aylık dönemlerde ağlasa da yanına gitmeyerek uyumayı öğrenmesini sağlamak yanlış bir uygulamadır. Bebek bir süre sonra ağlamaktan vazgeçer, ebeveynler bebeğin bu duruma alıştığını ve rahat uykuya geçmeyi öğrendiğini düşünür, aslında bebek bu şekilde uyumayı değil öğrenilmiş çaresizliği öğrenir. Tek başına odada kalan bebek dayanak ve güven ihtiyacını karşılamak için yanında bir ebeveyn de olmadığı için soyut ve donuk bir nesne seçer kendisine oyuncak gibi ve “o burada”, “gitmiyor” güvencesiyle sakinleşmeye çalışır.

BEBEĞİNİZ AĞLADIĞINDA NE YAPMALISINIZ?

Ağlamak bir mesajdır, bu mesajı çok iyi değerlendirmek gerekir. Yetişkin birisinin odada ağladığını düşünün, hemen yanına gidip ne olduğunu öğrenmek istersiniz. Bebeğiniz ise kendisini sözel olarak ifade edemediği için ağlayarak isteklerini belirtir ve bebekten gelen mesajlar yetişkin insanda olduğu gibi dikkatle değerlendirilmelidir.

Öncelikle uykuyu etkileyecek tıbbi – fizyolojik bir problem olup olmadığı incelenmelidir (altının kirli olması, karnının aç olması, ateş, gaz, reflü vb.) Fizyolojik-tıbbi bir sıkıntı var ise bunlar çözümlenmelidir. Uyumadan önce yapılan ritüeller rahat uykuya geçişi kolaylaştırmaktadır. Ilık bir duş aldırmak, emme ya da biberon, masaj, rahatlatıcı müzikler ya da bebeğinizle kendinizin oluşturduğu farklı bir ritüel uykuya geçişi kolaylaştırmaya fayda sağlayabilir.

İLK BİR YILDA UYKU ÖNEMLİ

Bebeğe bakım verenin sakin kalabilme kapasitesi bir süre sonra bebeğin kendi kendini sakinleştirme kapasitesini geliştirir. Bakım veren ne kadar sakin ve rahat ise bebek de sakin kalacaktır. Ağladığında yanında ona destek ve güven veren ebeveynlerin olması, ihtiyaçlarının karşılanması hem sağlıklı bir uyku için hem de sağlıklı psiko-sosyal gelişim için çok önemlidir.

False