GeriBebek Sağlığı Bebeğinize uyurken yalancı emzik verin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğinize uyurken yalancı emzik verin!

Bebeğinize uyurken yalancı emzik verin!

Yalancı emzik bebeğinizi bakın hangi tehlikeden koruyor…

Dt. Sevgen Eralp, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Çene kemiklerimiz baş boyun çevresini ele aldığımızda büyüme gelişim sırasında her ne kadar genetik kodlama olsa da dış faktörlerle yönlendirilebilen tek dokudur. Bu yönlendirme bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde gerçekleşebilir.

Yalancı emzik çene kemiklerinde değişikliğe sebep olabiliyor

Bilinçli yönlendirme bir çeşit diş tedavi yöntemi olan ortodontik tedavi ile olurken bilinçsiz yönlendirme bebeklik döneminden başlayıp yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerimize kullandırdığımız yalancı emzik, bilinçsiz olarak çene kemiklerinde değişikliğe sebep olabiliyor. Emme sırasında ağız içinde oluşan negatif basınç sebebiyle yanaklar içe doğru kemiklere bir kuvvet uygular. Çene kemiklerinin uzun dönemde dışarıdan bakıldığında içeri doğru dar bir görünüme sahip olmasına sebep olur. Aynı zamanda üst çenede damak kubbesi dediğimiz, damağın en üst kısmında yükselme ve derinleşme olur. Süt dişleri de çıkarken bu yönlendirilmiş kemiğin şekline uyarak sürmelerini tamamlar. Sonuçta da çenelerde darlık ve dişlerde çapraşıklık görülür” dedi.

Uyku arkadaşı olarak yalancı emzik

Bebeklik döneminde çıkmaya başlayan süt dişlerinin fonksiyon ve estetiğin yanında çok önemli bir misyonları daha olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu söyleyen Dt.Sevgen Eralp, “Süt dişleri kendilerinden sonra sürecek olan daimi dişlere iyi ya da kötü rehberlik edeceklerdir. Dolayısıyla uzun süre yalancı emzik kullanımı ile çene kemiklerinin ve süt dişlerinin dizilimlerini etkilememek daha doğru olur. Şunu da belirtmek isterim ki, bir anne olarak kızıma uyku arkadaşı olarak yalancı emzik kullandırdım.

Ani bebek ölüm sendromunu önlüyor

Fakat burada ayırt edilmesi gereken önemli bir nokta var. 2005 yılında Amerikan Çocuk Doktorları Birliği’nin de açıkladığı üzere, uykuda emzik kullanımı ani bebek ölüm sendromunu ciddi ölçüde önlüyor. Emzik emen bebeklerde, uykuda dilin geri kaçma ihtimali ortadan kalkıyor ve böylece yutak bölgesinin tıkanması engelleniyor. Yine araştırmalar gösteriyor ki, emzik emen bebekler genelde yüz üstü pozisyonda uyuyorlar. Ayrıca uykuda emzik emmeye alışan bebek, derin uykuya geçtiğinde emzik ağzından düşse bile refleks olarak uyanıyor. Bütün bu sebeplerle ani bebek ölüm sendromu riskini azaltmak adına emzik kullanımını sadece uyku sırasında öneriyoruz.

Yalancı emzik 1 yaşından sonra bıraktırılmalı

1 yaşından sonra ani bebek ölüm sendromu riski çok azaldığı için de, bu yaştan itibaren emzik kullanımını, çenelerin ve dişlerin gelişimini olumsuz etkileyeceği için önermiyoruz” diye konuştu.

İHA

False