Bebeğiniz masajla birlikte mışıl mışıl uyusun

Bebeğinizle birlikte birçok uyku rutini denemiş olabilirsiniz. Ama hiçbiri bebeğinizde işe yaramamış olabilir. Anne ile bebeğin hele ki yeni doğan bir bebek ise çevreye alışma, uyku rutini oluşturma gibi konularda erken bir dönem olduğunu öncelikle bilmekte yarar var. Özellikle ilk altı ayı bir rutine bağlı olarak geçirmemiş olabilirsiniz. Yine de geç kalmadınız. Uzmanlar bebeklerin tıpkı yetişkin insanlar gibi bir rutine bağlı olarak uykuya daldığını söylemektedir. Peki nedir bu rutin?

Haberin Devamı

HEM SİZİN HEM DE BEBEĞİNİZİN UYKUYA İHTİYACI OLABİLİR

Anne ve babalarında uykusuz kaldıkları, çıkmaza girdikleri bu dönemde genelde ebeveynler nasıl hareket edeceklerini bilemeyebilirler. Uyku sorunu bebeklerde her dönemde görülen bir durumdur. Bu sebeple aslında sadece bebeğe, anne ve baba bir rutin hazırlayarak bu işe başlayabilirler. Büyüme ve dış dünyaya alışma olarak bilinen büyüme ataklarına en iyi gelen şeylerin başında masaj gelir. Bu sebeple rutine kesinlikle masajı eklemelilerdir.

BEBEK MASAJINI GÜNLÜK OLARAK UYGULAYIN VE ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN

Dokunmanın bebek gelişimine olan katkısı anneye her zaman yardımcı olacaktır. Annenin bebeğine dokunması ile bebekte salgılanan endorfin yani ‘’mutluluk hormonu’’ masaj ile birlikte vücutta üst seviyelere kadar çıkmış olur. Bebeğinizin uykuya geçiş evresi için lazım olan melatonin (uyku hormonu) da sağlamasına yardımcı olur. Bebeğinizin mışıl mışıl bir uyku uyuması için ona sağlıklı bir rutin hazırlayabilirsiniz. Bebek masajının günlük olarak uygulanması hem sizin hem de küçük bebeğinizin aktivitesi olabilir. Masajı bir alışkanlık haline getirin ve bunu sabah uyandığında ve akşam yatmadan bebeğinize uygulayın.

Çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak bebeğinize sakin ve güzel bir ortam hazırlayın. En sevdiği oyuncağı ona verip, en sevdiği müzikleri açarak ilk adımı atabilirsiniz. Eğer bu rutine sabah başlarsanız artık masaj yapılacağını öğrenen bebeğiniz size akşam yardımcı olacaktır.

Örnek olarak bir rutin yaratalım:

Her akşam banyosu yaptırılıp, arkasından hemen güzel bir masaj ve emzirme, pijama giydirme, masal okuma ve odasına götürülen bir bebek bunu artık ‘’ benim uyumam lazım’’ şeklinde algılamaktadır. Nasıl ki bizler pijamalarımızı giydiğimizde aklımıza uyku geliyorsa, artık küçük bebeğinizin de bu rutinleri tekrarlayınca uykusu gelecektir. Masajın gücünün bu denli kuvvetli olması da size ilham verecektir.

Yazarın Tüm Yazıları