Bebeğin kaka rengi ne anlama gelir?

Bebeğin kaka renginde aldığı besinlere göre değişiklik olur mu?

Haberin Devamı

BEBEĞİN DÖNEMSEL OLARAK KAKA RENGİ NASIL OLMALIDIR?

Bebeklerde kaka rengi sindirim sıvıları, bağırsak florası, besin içeriği gibi faktörlerle dönemsel olarak değişir.

Bebeğin ilk 24 saatte yaptığı mekonyum adı verilen kaka amnios sıvısı, dökülen barsak hücreleri ve barsak salgıları içerir. Bu yüzden mekonyum rengi diğer kakalardan farklı olarak yeşil siyah renktedir.

Bebeğin kaka rengi ne anlama gelir

Bebeklerin 3‐8. günde yaptığı kakaların rengi çoğunlukla sarı- yeşil renktedir. Bu kakalara geçiş kakaları denir.

8. Günden sonra sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bebeğin kaka rengi sarıdır ve çoğu zaman ileri derecede yumuşak kıvamlıdır. Formül mama ile beslenen bebeklerde ise kaka rengi sarı- kahve ve daha koyu kıvamlıdır.

BEBEĞİN KAKA RENGİNDE ALDIĞI BESİNLERE GÖRE DEĞİŞİKLİK OLUR MU?

Bebek beslenmesine altıncı aydan sonra ek gıdaların eklenilmesiyle sindirilmemiş besin artıklarının kakada görülmesi normaldir. Ayrıca alınan birtakım gıdaların alımıyla lokal renk değişikliği görülebilir. Örneğin havuç yemiş bebeğin kakasında turuncu alanlar görülebilir.

Bebeğin kaka renginin değiştiği, zaman zaman tehlikeli olabilen durumlar nelerdir?

BEBEĞİN KAKA RENGİ YEŞİL İSE

Bebek sağlıklı ve huzurlu bir bebek ise bu durum normal kabul edilebilir. Ancak sürekli ağlayan, huzursuz olan bir bebekte yeşil mukuslu kaka yapma besin alerjisi bulgusu olabilir. Ayrıca bebeklerde barsak enfeksiyonları sırasında da yeşil kaka görülebilir.

 Bebeğin kaka rengi ne anlama gelir 

BEBEĞİN KAKASINDA KIRMIZILIK VARSA

Bebeğin kakasında görülen kırmızı alanlar çoğu zaman aktif kan gelmesinin sonucudur. En sık olarak inek sütü alerjisinde görülür. Ayrıca anüste kaka yapmakta zorlanmaya bağlı oluşan anüs çatlağı ve enfeksiyonlar sırasında da kaka da kanlı alanlar görülebilir.

BEBEĞİN KAKASI BEYAZ-GRİ OLURSA

Bebeğin ilk günlerindeki sarılıkla beraber olan beyaz‐ gri kaka safra yolu tıkanıklığı bulgusu olabilir. Erken tedavi ile bebeğin tüm hayatı değişeceğinden acil hekim başvurusu gerektirir.

 Bebeğin kaka rengi ne anlama gelir 

BEBEĞİN KAKASI SİYAH OLURSA

Bebeklerde demir kullanımı bebeğin kakasının siyah görünümlü olmasına yol açar. Demir tedavisi almayan bir bebekte huzursuzlukla beraber olan siyah kaka bağırsaklardan gizli kanama olasılığını akla getirmelidir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Semra Akkuş Akman

Yazarın Tüm Yazıları