GeriBebek Sağlığı Bebeğin güneş yanığı olmaması için neler yapmalıyız?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeğin güneş yanığı olmaması için neler yapmalıyız?

Bebeğin güneş yanığı olmaması için neler yapmalıyız?

Aman dikkat! Güneş bebeğinizin cildini yakmasın!

Güneş yanıklarının etkileri kişinin deri rengine, deri kalınlığına, güneşte kalma süresine, cilt tipine göre değişiklik gösteren bir durumdur. Güneş yanığı her yaş tipi için tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bir durum olsa da özellikle bebekler risk grubundadır.

Güneşte kalma süresine bağlı olarak güneş yanıklarını önlemek amacıyla cilt melanin denen bir pigment üretir. Melanin pigmenti güneşten gelen zararlı ışınları içine çekerek deriyi korumaya çalışır ve derinin yanmasını engeller. Güneşte uzun süre kalınca deride meydana gelen koyulaşma aslında melanin pigmentinin güneş yanığına karşı aldığı bu önlemin bir sonucudur.

CİLDİ YANIĞI NEDEN BEBEKLERi DAHA ÇOK ETKİLİYOR

Bebeklerin güneş yanığı konusunda risk grubunda yer almasının sebebi ise cildinde bulunan melanin pigmentinin az olmasıdır. Melanin pigmentinin az olması sebebiyle güneşte uzun süre kalan bebeklerin cildi bronzlaşmaz, direkt olarak cilt yanıkları oluşur. Bebeklerin güneş yanığı olmaması için gerekli önlemlerin alınmaması durumunda tehlikeli cilt hastalıkları oluşabilir ve ileri yaşlarda bebeğinizin güneş yanıkları cilt kanserine dönüşebilir.

[fotogaleri=24]

BEBEĞİNİZLE AYNI GÜNEŞ KREMİNİ KULLANMAYIN!

Uzm. Dr. Delican; güneşte çok kalındığında deri de yanmalar meydana gelebileceğini ifade ederek , “Deride çok fazla miktarda su toplayan kabarcıklar oluşabilir. Güneşin birçok yan etkisi var. Rutin olarak herkesin güneş koruyucu kullanması şarttır. Açık tenli ve renkli gözlülerin ise güneşe çok dikkat etmesi gerekiyor, çünkü güneşin etkileri biriken etkilerdir. Şimdi olmaz ama yıllar sonra güneş kabukları oluşur. Bu kabuklar kanserleşmeye başladığı zaman cildin tamir mekanizmaları da yaşla beraber azalmaya başlar. Çocukların ise yan etkisi az olan ve çocuklar için üretilen kremlerden kullanılması gerekiyor. Erişkinlerin güneş kremlerini çocuklara sürmememiz lazım. Bazı güneş kremleri var, hem çocuk hem erişkin kullanılabilen, içindeki maddeleri ona göre yapılmış, onları herkes kullanabilir.” dedi.

Bebeğin güneş yanığı olmaması için neler yapmalıyız

BEBEĞİN GÜNEŞ YANIĞI OLMAMASI İÇİN NE YAPILMALIDIR?

  • Bebeğinizi güneşe çıkarmadan önce mutlaka tüm vücuduna güneş koruyucu losyon sürün.
  • Bebeğiniz için bebeklere özel üretilen güneş koruyuculardan kullanın.
  • Bebeğinizi 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkarmamaya özen gösterin.
  • Bebeğiniz için seçtiğiniz kıyafet güneş kremi kadar önemli bu yüzden mutlaka açık renkli, terletmeyen, ince, uzun kıyafetler ve kenarlı bir şapka tercih edin.
  • Bebeğinizi, güneş görme riski daha fazla olan; yanaklarına, burnuna ve omuzlarına daha fazla güneş losyonu sürün.
  • Bebeğinizin güneş yanığı olmaması için asla güneş altında uyutmayın.
  • Hava bulutluysa bile güneş koruyucu sürmeden bebeğinizi dışarı çıkarmayın.
  • Güneş kremlerinin etkisi sürüldükten 2 saat sonra azalmaya başlar, eğer dışarıda uzun süre kalacaksanız 2 saatte bir bebeğinize güneş kremi sürün.

BEBEĞİNİZ İÇİN KULLANDIĞINIZ NEMLENDİRİCİLER NASIL OLMALI? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

False