Bebeğin gelişimi için yaptırılabilecek testler

Yeni nesil anneler oldukça şanslı. Düzenli kontrol ve teknolojik imkanlar sayesinde konforlu bir gebelik süreci ve bebeğin gelişiminin takibi mümkün.

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra, gebeliğin oluşmasından 6 hafta önce folik asit kullanılmaya başlanması bebeğin hücre ve sinir sistemi gelişimi için önemlidir. Folik Asit, B grubundan suda çözünen bir vitamindir. Vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz yerine getirmesi gibi işlevlerde bulunur. Hücre yapı taşlarının, kan hücrelerinin ve özellikle de sinir sistemi dokularının oluşum ve gelişimde önemli bir role sahiptir. DNA yapımında görev alır.

Anne adayı hamilelik öncesinde mutlaka Pap-Smear, kan sayımı, TSH tetkikleri ve ultrasonografik muayenesini yaptırmalıdır.

Gebelik testinin pozitif çıkmasının ardından düzenli ultrason muayenesi ile bebeğin gelişimi takip edilmelidir. İlk ultrason muayenesinde dış gebelik ihtimaline karşı gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakılır. 

Haberin Devamı

6. haftada vajinal ultrason ile embriyoda kalp atışları tespit edilir. 7. haftanın sonuna kadar kalp atışı tespit edilmediyse gebeliği sonlandırmak gerekir. Kalp atışı görüldüğünde ilk testlere başlanır. 

  •  Kan sayımı, hamilelik sürecinde demir eksikliği yaşanmaması ve gerektiğinde demir takviyesi verilmesi amacıyla yapılır.
  •  TSH, troid tespiti için yapılır. Tiroid hastalığı hem annenin sağlığını olumsuz etkiler hem de bebeğin sağlıklı gelişimine engel olur.
  •  Kan uyuşmazlığı varsa önlem alınması için kan grubuna bakılır. 
  •  Torch Tayini; Toksoplazma ve Rubella (Kızamıkçık) gibi hamileliğin sonlandırılmasına neden olabilecek önemli ve aktif enfeksiyonların erken dönemde tespit edilmesine yarar. 
  •  Seroloji; HIV ve Hepatit B testleri gebelik sonrasında da bebeğin sağlığı için çok önemlidir.
  •  Tam idrar tahlili, gebelik sürecinde görülecek gizli idrar yolu enfeksiyonlarının tespiti için yapılır. Erken dönem düşüklerin en önemli nedenlerinden biri bu idrar yolu enfeksiyonlarıdır. 

Bebeğin gelişimi için yaptırılabilecek testler

8. Hafta: Ultrason takibi ile kalp atışı tekrar kontrol edilir. Hala embriyo kalp atışının durma ihtimali vardır.
12. Hafta: Ense kalınlığı ölçümü ve yüksek duyarlılığa sahip down sendromu taraması olan ikili test yapılır.
16. Hafta: Bebeğin cinsiyetine bakılır. Tercih edilirse üçlü ya da dörtlü test uygulamaları da bu dönemde yaptırılabilir.
22. Hafta: Kardiyak anomaliler bu haftadan itibaren çok daha net teşhis edilebilir. Detaylı ultrasonografi yaptırılmalıdır.
24-28. Haftalar: Diyabet taraması için 75 gr oral glikoz tolerans testi yapılır.
28. Hafta itibariyle 30, 32, 34, 36. haftalarda ultrason kontrolleri yapılmalıdır. Gelişme geriliği bu haftalarda başlar ve belirgin hale gelir.
32. haftadan sonra göbek kordonundan yapılan doppler incelemesinde bebeğin anne karnındaki ortamı kontrol edilebilir. Bu incelemelerde beyin korumaya alınmış mı (gelişme geriliği ileri seviyede sıkıntı yapmaya başlamış mı) diye bakıp doğum kararı verilir.
36. Hafta: Bebeğin tahmini kilosu ve duruş şekli öğrenilebilir. 

Yazarın Tüm Yazıları