Bebeğin gazını çıkarmada en etkili yöntem!

Onu omzunuza yatırın ve...

Haberin Devamı

İnfantil kolik (gaz sancısı), bebeklerde doğumu takip eden ikinci haftadan sonra başlayan, haftada en az üç gün, üç saatten fazla süren gaz halidir. Bebeklerin gazı bebek beslendikten hemen sonra çıkarılmalıdır.

Bebeklerin gazı birkaç farklı şekilde çıkarılabilir

En çok önerilen yöntem, bebeği dik olarak yüzü omzumuza gelecek şekilde tutup sırtına minik fiskeler vurarak gazını çıkartmaktır. Yapılan bu eylem sayesinde, vücudumuzun sıcaklığıyla bebeğin karın spazmı rahatlar, hem de bebek, boyun damar seslerini anne karnındaki damar seslerine benzetip sakinleşir. Bebeğin babanın kucağındayken daha iyi gaz çıkartması, babalardaki bu damar seslerinin daha yoğun olmasına bağlı olabilir.

Bir diğer yöntem ise bebeği yatay olarak kolumuza ya da dizimize yatırıp sırtına minik fiskelerle vurmaktır. Bebeğin karnına sağdan sola doğru masaj yapmak gazın çıkmasına yardımcı olabilir. Bebeğin bacaklarını hafifçe bükerek karnına itmek de gazın çıkmasını sağlayabilir.

Haberin Devamı

Gaz giderici ilaçlar çözüm mü?

Gaz giderici ilaçların gaz sancılarını rahatlatma etkileri sınırlıdır. Bu yüzden ilaç denenebilir ancak mucize beklenmemelidir.

Gaz çıkarmasına rağmen bebek huzursuzsa…

Bebek gaz çıkarmasına rağmen huzursuzsa ve karnı da şişse, annenin bebeği sessiz uyaranın olmadığı bir yere alıp, hafif sallantıyla bebeğe mırıldanma tarzında ninni söylemesi çoğu zaman bebeği sakinleştirir.

Bebeklerin saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi makine seslerini duyduklarında sakinleşmesi, bu sesleri anne karnındaki seslere benzetmeleri nedeniyledir. Hareket eden arabada ağlamalarının bir anda kesilmesinin nedeni de aynıdır.

Annenin psikolojisi de bebeği etkiliyor

Gaz sancılarının bütün bu uygulamalara rağmen azalmayıp artarak sürdüğü, özellikle 4 ayı aşan durumlarda mide reflüsü, orta kulak iltihabı, idrar yolu infeksiyonları, inek sütü alerjisi gibi hastalıklar açısından ayırıcı tanı yapılmalıdır. Bebeğin gaz sancılarında diyetindeki karbonhidrat miktarı ve annenin psikolojik durumu gibi etkenlerin de etkili olabileceği düşünülmektedir.

Gaz sancılarının tek çaresi zamandır. Bebeğin hayata adapte olduğu 3-6 aylık dönemde sıkıntının büyük oranda çözüldüğü görülür.

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman

Yazarın Tüm Yazıları