GeriBebek Sağlığı Ay Ay Konuşma Gelişimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ay Ay Konuşma Gelişimi

Ay Ay Konuşma Gelişimi

Ay ay bebeklerin konuşma aşamaları...

Bebeklerin konuşma süreçlerinin cinsiyet, sağlık durumu, zeka düzeyi, aile ilişkileri ve genetik faktörlere göre farklılık gösterdiğini kaydeden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Meltem Özkan, bebeklerin konuşma aşamalarını şöyle anlatıyor:

2-5 Ay ( a-guuular)

Sesini fark etmeye, ses tellerini kullanabilmeye, iletişim kurmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin sesini duyar duymaz yanına koşmayıp, kendi kendine söylenmesine, konuşmasına fırsat tanıyın.

5-7 Ay (a-aaa sesleri)

Bebeğin hem beyin hem de ses telleri hızla gelişmeye devam eder. Bu dönemde 8-10 tane değişik ses çıkarmaya başlayabilir. Cümlelerle konuşmayı taklit eder gibi normal sesle başlayıp, alçaltıp yükselterek sesler çıkarmayı başarır.

7-12 Ay (ba-ba-ba)

Bir sesli, bir sessiz harften oluşan basit heceler arka arkaya dizilerek konuşma dönemidir; mama, baba, dede gibi… İlk gerçek sözcükler bunlarmış gibi görünse de çoğu çocuk ilk kelimelerini 9-14 ay arasında öğrenir.

18-24 Ay (Bir araya getirme)

Bu aylarda günde 8-10 kelime öğrenir, kelime haznesi çok genişler, iki kelimeli basit cümleler başlar. İstediklerini yaptırmanın konuşmaktan geçtiğini algılayan çocuk, konuşmaya çok çaba gösterir, anlatamadığında da büyük hayal kırıklığı yaşayabilir.

24-36 Ay (Akıcı konuşma)

24 aydan sonra sadece eylem fiilleri ve nesne isimleri değil, duygularını belirten kelimeler de kullanmaya başlarlar; istiyorum, mutluyum gibi… 

False