GeriBebek Sağlığı Ateş nasıl düşürülür? Uzmanlardan öneriler…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ateş nasıl düşürülür? Uzmanlardan öneriler…

Ateş nasıl düşürülür? Uzmanlardan öneriler…

Ateş nasıl düşürülür? Evde ateşi düşürmek için ne yapmalı? Sirkeli su ateş düşürür mü? Ateş hangi hastalıkların habercisidir? İşte ebeveynlere rehber olacak bilgiler…

Yüksek ateşi düşürmek için ilaç dışında uygulanan tek yöntemin ılık duş olması gerektiğini söyleyen Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda yüksek ateşi düşürmek için yapılması gerekenleri sıraladı:

• Ateşli olmak her yaş için rahatsız edici bir durumdur. Ateşin düşürülmesi hem hastanın daha iyi beslenmesini hem de daha keyifli olmasını sağlayacaktır.

• Bebeğinizin ya da çocuğunuzun ateşinin 37,5 olduğunu fark ettiğiniz zaman öncellikle çocuğunuzun üzerindeki kıyafetleri azaltmalı ve ateş takibi yapmalısınız.

• Eğer ilk ölçtüğünüz ateş 38 derece ve daha üzerinde ise doktorunuz tarafından hastanın yaşına ve kilosuna göre önerilmiş olan ateş düşürücüden vererek çocuğunuz ılık duşa sokmalısınız. Ondan sonraki dönemde de gene çok fazla kalın giydirmeden çocuğunuzun ateşini takip etmelisiniz.

• Ateş düşürmek amacıyla geleneksel olarak kullanılan sirkeli su, alkol ya da buzlu su gibi yöntemler uygulandığı anda hızlı bir ateş düşüşü sağlarken arkasından refleks olarak çok daha yüksek derecelerde ateşe sebep olabilir.

• Genellikle ateş düşürücülerin etki süresi 4-6 saat arasındadır. Ateşin tekrar yükseldiği durumlarda farklı gruptan ateş düşürücüler tekrar kullanılabileceği gibi yeterli zaman geçmişse aynı ateş düşürücülerde kullanılabilir.

• Tabii ki bu dönemde de ateşe neden olan enfeksiyonun sebebinin belirlenmesi ve uygun tedavilerin düzenlenmesi için doktora başvurmak gerekir.

• Yüksek ateş bir enfeksiyonun sonucudur. Basit önlemlerle ateş evde kontrol altına alınabilir. Ateş düşürmek için ilaç dışında uygulayacağım tek yöntem ılık duştur. Diğer yöntemler ateşte çok daha hızlı ve reaktif bir yükselmeye sebep olur.

Ateş nasıl düşürülür Uzmanlardan öneriler…

BEBEKLERDE ATEŞ HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ? 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin, “Bebeklerde ateş, hangi hastalıkların habercisidir?” sorusunun yanıtını şöyle verdi:

“Genel olarak ateş yüksekliğinin en sık görülen nedeni, virüs veya bakterilerin yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu grup içinde daha sık olarak tanı konulan viral enfeksiyonlar, antibiyotik kullanmaksızın destek tedavisiyle iyileşirler. Bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımından özellikle kaçınmak gerekir. Bunun dışında sık görülen etkenleri diğer enfeksiyonlar oluşturur. Orta kulak iltihabı, sinüzit, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, döküntülü hastalıklar bebeklerde ateşe yol açabilir. Zatürre, menenjit ve tüberküloz gibi daha ciddi enfeksiyonlar da nadir ama önemli ateş nedenlerini oluşturur. Ancak ateş sadece enfeksiyonlarda gözlenmez; ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kanser hastalıkları, sıcak çarpmaları, diş çıkarma dönemleri, tiroit hormon bozuklukları da ateş yüksekliği nedeni olabilir. Bu yüzden ateşe yol açan durumun muayene ve yapılan laboratuvar tetkikleriyle bulunması çok önemlidir.”

HÜRRİYET AİLE 

False