GeriBebek Sağlığı Anneler ‘ilk 1000 günün önemini’ yeterince bilmiyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anneler ‘ilk 1000 günün önemini’ yeterince bilmiyor

Anneler ‘ilk 1000 günün önemini’ yeterince bilmiyor

Araştırmaya göre annelerin sadece %4'ü bu kavram hakkında bilgi sahibi...

İnsan yaşamının ilk 1000 gününün önemine dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen Bebek Konferansı’nda, Türkiye genelinde annelerle online olarak gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçları açıklandı. Yapılan bu çalışmaya göre annelerin ilk 1000 günün önemini yeterince bilmediği ortaya çıktı.

Hayaller Fabrikası tarafından gerçekleştirilen konferansta, online pazar araştırma şirketi DORinsight’ın üstlendiği, Türkiye genelinde annelerle online olarak gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçları açıklandı. 1-14 Mart 2016 tarihleri arasında online olarak yapılan araştırmaya; Türkiye temsili, A-B-C1-C2-D-E sosyo-ekonomik segmente mensup 1619 anne katıldı. Araştırma kapsamında katılımcı annelere ve anne adaylarına bebeklerinin gelişimlerinde hangi faktörlere dikkat ettikleri ve ilk 1000 gün hakkında sorular soruldu.

İLK 1000 GÜN KAVRAMINI 4 ANNEDEN 1'İ BİLİYOR

Araştırmada annelere ve anne adaylarına "İlk 1000 gün" kavramını bilip bilmedikleri sorulduğunda, katılımcıların sadece dörtte birinin ilk 1000 gün hakkında bilgi sahibi olduğu belirlendi. "Bilmiyorum" yanıtını veren anneler dışında, ilk 1000 günü katılımcıların %13'ü "Doğumdan sonraki ilk 1000 gün", %10'u "0-3 yaş arası dönem", %8'i "Bebeğin sağlıklı gelişmesi için gereken dönem", %8'i "Anne ve bebeğin beslenmesinin önemi" olarak tanımlıyor. Annelerin sadece %4'ü ilk 1000 günü "Anne karnından iki yaşına kadar olan süre" olarak açıklıyor.

Katılımcıların yüzde 64’ü ise ilk 1000 günde gerekli tavsiyeleri doktorlardan alıyor. Geriye kalanların yüzde 22’si kendi annesi ya da kayınvalidesinden destek alırken, yüzde 14’ü arkadaş, çevre ve internetten yararlanıyor.

Anneler ‘ilk 1000 günün önemini’ yeterince bilmiyor

İLK 1000 GÜNDE GÜNLÜK BEBEK HARCAMASI

İlk 1000 günde anneler alışverişlerini %79 oranla mağazalardan yaparken, %19’u internetten alışveriş yapıyor. Annelerin neredeyse yarısı ilk 1000 günde bebek için harcanan bütçenin günlük 10 TL'ye kadar olduğunu belirtiyor. Bu bütçenin günlük 10-20 TL arasında olduğunu belirtenlerin oranı üçte bir iken, ilk 1000 gün için günlük 20 TL’den fazla bir bütçe harcandığını belirten annelerin oranı dörtte bir olarak belirleniyor.

Anneler ‘ilk 1000 günün önemini’ yeterince bilmiyor

HER 10 ANNEDEN 3’Ü BEBEKLERİNİ 19-24 AY ARASI EMZİRİYOR

Ankette bebek gelişimi için en önemli gıdanın anne sütü olduğu gerçeğiyle sorulan emzirmeyle ilgili sorunun sonucuna göre annelerin %98'inin bebeklerini emzirdiği, %2'sinin ise hiç emzirmediği ortaya çıkıyor. Anket sonuçlarına göre %28 oranla anneler bebekleri 19-24 ay arasında emzirmeyi tercih ederken, %22’sinin 13-18 ay arasında emzirmeyi tercih ettiği görülüyor. 7-12 ay arası ve 0-6 ay arası emzirmeyi düşünen annelerin ise %21 ile aynı oranlarda olduğu ortaya çıkıyor.

EMZİRMENİN FAYDALARI VE ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI İLE İLGİLİ MAKALELER BURADA!

EK GIDADA İLK TERCİH YOĞURT VE PEYNİR

Annelere anne sütüyle birlikte ya da anne sütünü bıraktıktan sonra hangi ek gıdaları tercih ettikleri sorulduğunda, annelerin dörtte birinin ek gıda olarak yoğurt ve peyniri tercih ettiği görülüyor. Ek gıda sıralamasını %18'le çorba, %17 ile sebze ve meyve püresi, %14 ile bebek ve bisküvi maması takip ediyor.

Anneler ‘ilk 1000 günün önemini’ yeterince bilmiyor

ANNELERİN ÇOĞUNLUĞU AŞIYA ÖNEM VERİYOR

Anket çalışması %97 oranla annelerin bebek sağlığı için en önemli unsurlardan biri olan aşılara önem verdiklerini ortaya koyuyor. Bebeklerine aşı yaptırmanın gerekli olduğunu düşünen annelere "Aşılarını nereden takip ettikleri" sorulduğunda, %45’i aile hekiminden kontrol ettiğini belirtiyor. %35’i çocuk doktorundan takip ettiğini belirtirken, yüzde 8’i kendisinin takip ettiğini dile getiriyor. Bebeğin aşılarını internet ve aplikasyonlar gibi yöntemlerle takip ettiğini söyleyen annelerin oranı ise %12 olarak belirleniyor.

AŞILARLA İLGİLİ MERAK EDİLEN TÜM SORULAR VE CEVAPLARI AŞI TAKVİMİNDE!

Anneler ‘ilk 1000 günün önemini’ yeterince bilmiyor

DOKTOR SEÇİMİ REFERANSLA, HASTANE SEÇİMİ DONANIMLA

Annelere doğum öncesi bebek doktorlarını nasıl buldukları, hastane koşullarında nelere dikkat ettikleri ve nerede doğum yapmak istedikleri sorulduğunda öncelikli olarak doktor seçiminde en önemli etkenin 'referans' olduğu görülüyor. Annelerin yüzde 84’ü doğum doktorunu çevresindekilerin tavsiyeleri ve referanslarıyla seçiyor. Hastane koşullarına bakıldığında ise annelerin %63’ünün hastanelerin yenidoğan ünitesi gibi birimlere sahip tam teşekküllü hastaneleri tercih ettikleri ortaya çıkıyor. Seçmiş oldukları doktorun tercih ettikleri hastanede görev yapıyor olması ve hastanenin temiz, hijyenik olması da hastane seçimini belirleyen faktörler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, anket kapsamında annelerin yüzde 98’inen doğumlarını yurt içinde yapmış ya da yapmayı planlıyor oldukları belirleniyor.

BEBEK GÜVENLİĞİ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

İlk 1000 günde annelerin %97'sine göre otomobillerde çocuk koltuğunun ve arka koltuk emniyet kemerinin zorunlu olması gerekiyor. Annelerin %96'sı bebek güvenliğinde bebek kamerası, kapı-merdiven bariyerleri ve priz aparatlarının kullanılması gerektiğini ifade ederken, %93'ü bebek sağlığı için organik gıda tercih etmenin gerekli olduğunu düşünüyor.

[fotogaleri=1452]

False