GeriBebek Sağlığı Adımlarını izleyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Adımlarını izleyin!

Adımlarını izleyin!

Çocuğunuz sürekli parmak ucunda mı yürüyor?

Yürümeye başlayan çocuğunuz yürümekten hoşlanmıyor ve sürekli onu kucağınıza almanızı istiyorsa hemen onun naz yaptığını düşünmeyin. Belki de basma bozukluğu nedeni ile yürümekten hoşlanmıyordur. Çocuğumuzun dile getiremediği ve bizim tarafımızdan yanlış yorumlanabilen bazı şikayetlerin çocukta basış problemi olabileceği anlamını taşıdığını söyleyen Ayak Sağlığı Uzmanı Kiropodist Özgül İşgör, konunun önemine değiniyor.

Taban düşüklüğü olabilir

En sık rastlanılan basış bozukluklarından birinin taban düşüklüğü olduğuna dikkat çeken İşgör, “Ayakta tarak bölgesi ile topuk arasındaki çukurluk olması gerekenden daha düşükse, taban düşüklüğü ya da düztabanlık olarak tanımlanan basış bozukluğu ortaya çıkar. Ayak tabanında yük taşıma noktalarını değiştiren bu şekil bozukluğu çabuk yorulmalara neden olur. Çocukta kısa bir yürüyüşün hemen arkasından kucakta taşınmak istemeye yol açacak kadar yorgunluğa yol açar” dedi.

Taban düşüklüğü 2 yaşından sonra anlaşılır

* Ayakta tarak bölgesi ile topuk arasındaki çukurluk çocuklarda 2 yaşına kadar koruyucu yağ tabakasıyla doludur.

* Bu zamandan önce alınan ayak izi, yanıltıcı olabilir.

* 2–2,5 yaşından sonra bu yağ tabakası ortadan kalkar.

* Bundan sonra ayak izi alındığında eğer topuk ile tarak kemikleri arasında olması gereken yarım daire benzeri boşluk hala ortaya çıkmadıysa, çocuğu taban düşüklüğü açısından bir uzmana göstermek gerekir.

* Bu basış şeklini düzeltmek için doktorunuzun uygun gördüğü ortopedik tabanlık, ortopedik sandalet ya da ortopedik bot kullanılabilir.

Sürekli parmak ucunda yürüyorsa

Bazı çocukların gerek ayakkabılarıyla gerek çıplak ayaklarıyla olsun parmak uçlarında yürüme eğiliminde olduklarını söyleyen İşgör, böyle yürüyen çocuğun ebeveynlerinde çocuğun oyun olsun diye bu şekilde yürüdüğüne dair yanlış düşünceler olabileceğini belirtiyor:

“Eğer çocuk parmak ucunda yürüyorsa, yürümesinin ne kadarını bu şekilde geçirdiğine dikkat etmek ve bir uzmana mutlaka danışmak gerekir. Çocuk Achilles tendonu kısalığı, güvercin ayak ve benzeri başka bir problem yüzünden parmak ucunda yürüyor olabilir. Bu tip basışlar ayakkabılarda yapılacak uygun düzeltmelerle ve doğru tabanlık kullanımıyla küçük yaşta önlenebilir.”

İçe basma sorunu

Çocuk, adımlarını atarken normalde iki ayağın birbirine paralel basması gerektiğini vurgulayan İşgör, “Eğer çocuğun parmak uçları içe doğru dönüyorsa bu basış şekli içe basma olarak adlandırılır. Bu tip içe basmanın değişik sebepleri vardır. Taban düşüklüğünden olan içe basma ve kalça problemlerinden olan içe basmanın birbirine karıştırılmaması için içe bastığından şüphelenilen çocuğu doktora göstermek gerekir. İçe basması olan çocuklar özellikle koşarken kolaylıkla takılıp düşer. Doğru ortopedik ayakkabı ve tabanlık kullanımıyla düşmelerde önemli oranda azalmalar görülür” şeklinde konuştu. 

False