3 aylık bebeğin gelişimi

Bebeklerin çok hızlı geliştiği bir gerçek. 2 ayı geride bıraktınız ve bebeğiniz artık 3 aylık. Bu süreçte sizi neler bekliyor? Bebeğin hareketleri, öğrenme tarzı, uyku düzeni… İşte 3 aylık bebek gelişimine dair önemli bilgiler…

Haberin Devamı

Bebekler ilk bir yılda hızlı bir gelişim gösterir. Bu sebeple bebekleri ay ay incelemek gelişim sürecinin sağlıklı olup olmadığını anlamak adına bize ipuçları verir. 3. ay bebeğin dış dünyayla bağlantı kurduğu, yakın ve aktif iletişime geçiştiği aydır. Bu sebepledir ki, sık gördüğü kişileri ayırt etmeye başlar. Örneğin, anneyi tanır ve o geldiğinde heyecan duyar. Ellerini ve ayaklarını hareket ettirir. Yine çok sık gördüğü kişileri, az gördüğü kişilere nazaran daha heyecanlı bazen de gülerek karşılar. Yani bu ay, gelişim süreci içerisinde anlamlı ve önemli bir dönemdir.

DİNLEME, İLGİ, ANLAMA

3. ayda bebekler artık refleks hareketlerden bilinçli hareketlere geçerler. Örneğin, bebeğe gülümsendiğinde bebeğin de gülmeye başlaması gelişiminin bir parçasıdır. Bunun yanında çıkardığı sesler, bir kumrunun sesini andırır nitelikte, yani cıvıldama gibidir. Artık sizi anlamaya başlar ve kendisini, ağlamanın dışında bu şekilde de ifade etmeye çalışır. Bebekle bu dönemde çok konuşmak önemlidir. Anlaşıldığını ve ilgilenildiğini hissettiğinden sakinleşmesi de kolay olacaktır. Bu dönemde göz ve ses takibi başladığından dolayı yanına yaklaşıp konuştuğunuzda kafasını size çevirmeye başlar. Bebeğin yüz hizasında bir nesneyi yatay veya dikey hareket ettirdiğinizde hareketlerinizi takip eder. Fiziksel gelişimine baktığımızda ise ellerini bir nesneyi yakalamak için kullanabilir, kafasını tutmaya çalışır. Yüz üstü yatırdığınızda dirsekleriyle kalkmak ister, ellerini ve ayaklarını ağzına götürebilir.

Haberin Devamı

Ağız yoluyla dünyayı keşfetmeye çalıştığından, eline geçen nesneleri ağzına almak ister. Bu sebeple bebeğin bakımından sorumlu kişiler, onu tehlikeye sokacak nesnelere ulaşmasını önlemelidir. Gelişimi için ağzına alabileceği ve emme duygusunu tatmin edeceği oyuncaklarla desteklenmesi beklenir.

Dil gelişimi de bu aydan itibaren desteklenmelidir. Bebekle gün içerisindeki aktiviteler planlanabilir. Sesli, mekanizmalı bez kitaplar kullanılabilir. Büyük görselli sağ ve sol beyni geliştirici kartlar da dil ve bebeğin bilişsel gelişimi için önerilir. Bunun yanı sıra evin diğer odaları gezdirilip tanıtılabilir.

Haberin Devamı

UYKU DÜZENİ

Bebek artık gece-gündüz ayrımını net bir şekilde yapar, bu nedenle gece uykuları daha uzundur. Örneğin, gece 10 saate kadar uyuyabilir. Gün içerisinde de uzun olmamakla birlikte 2-3 kez uykuya geçebilir. Bu uykuların da 1-1,5 saat kadar olması beklenir.

BEBEĞE BAKAN KİŞİNİN GÖZLEMİ ÖNEMLİ

Son olarak ebeveynlerin bebeklerinin gelişimini bireysel farklılıkları da göz önüne alarak gözlemlemelerini belirtmeyi önemli görüyorum. Çünkü erken tanı ve erken müdahale için ebeveynin ya da bakım sağlayan kişinin gözlemleri kıymetlidir. Bununla birlikte her 3 ayda bir gelişim değerlendirmesi için uzman desteği alınmasını da mutlaka öneriyorum. 

Yazarın Tüm Yazıları