GeriBebek Sağlığı 1,5 yaşındaki bebek ergenliğe girdi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

1,5 yaşındaki bebek ergenliğe girdi

1,5 yaşındaki bebek ergenliğe girdi

Minik bebeğin hormonları yetişkin bir erkekle aynı seviyede...

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yaşayan bir aile, bebeğini kontrol için doktora götürdüğünde gerçek ortaya çıktı. İsmi ‘Akash’ olarak açıklanan bebeğin nadir görülen bir hormon bozukluğundan ötürü 1 yaşında ergenliğe girdiği ve genital bölgesinde kıllar çıktığı belirtildi. Yapılan muayene sonucu, minik bebeğin erkeklik hormonlarından biri 25 yaşındaki yetişkin bir erkekle aynı seviyede olduğu saptandı.

BİR YAŞINA GELDİĞİNDE BAZI ŞEYLERİN TERS GİTTİĞİNİ ANLADIK

Hindustan Times'a açıklama yapan ama ismi belirtilmeyen anne, oğlunun vücudundaki gariplikleri 1 yaşından önce fark ettiklerini söyleyerek şöyle konuştu: "Biz başlarda hızlı büyüyen bir bebek olabileceğini düşündüğümüz için doktora götürmedik. Bir yaşına geldiğinde bazı şeylerin ters gittiği açıkça anlaşılıyordu. Ailede birçok çocuk yetiştirmiş olan kayınvalidem, Akash'ın büyümesinin normal olmadığını söyledi. Bunun üzerine bebeğimi doktora götürmeye karar verdik."

BEBEĞİN CİNSEL ORGANI, YETİŞKİN BİR ERKEK DÜZEYİNDE

Akash bebek 18 aylıkken doktora götürüldü. Yapılan muayenede, Akash’ın boyu 4 yaşındaki bir çocuğun ortalama boyu olan 95 santime ulaştığı ve yüzünde de kıllar olduğu açıklandı. Bebeğin cinsel organının da yetişkin bir erkek düzeyinde geliştiği tespit edildi.

TESTESTERON SEYİYESİ İNANILMAZ DERECEDE YÜKSEK

Hastanedeki Çocuk Hastalıkları Endokrinolojisti Dr. Vaishakhi Rustagi, yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Akash'ın testesteron seviyesi inanılmaz derece yüksek, tıpkı 25 yaşındaki sağlıklı bir erkeğinki gibi. Bu sebepten ötürü küçük bebeğin vücudunda bu alışılmadık değişiklikleri gözlemliyoruz. Yapılan tetkiklerde testesteron seviyesi, yaşında olması gereken normal değerden 30 kat fazla çıktı. Akash'ın rahatsızlığı tıpta 'erken gelişen ergenlik' olarak adlandırılıyor ve bu 100.000 kişide bir görülüyor."

HER AY İĞNE OLMASI GEREKİYOR

Doktor Rustagi, bebeğin 11 yaşına gelene kadar ayda bir kere özel bir iğne olması gerektiğini söyledi. İğnenin dozu bebek büyüdükçe azaltılacak. Eğer tedavi edilmezse bebeğin saldırgan bir yapıya sahip olacağını söyleyen Rustagi, anormal büyümenin birkaç sene içinde duracağını, Akash’ın 100-120 santim arasında bir boyda kalacağını belirtti.

ERKEN ERGENLİK NEDİR?

 [fotogaleri=1213]

False