GeriBebek Beslenmesi Zeytinyağı Ek Besini Kolaylaştırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zeytinyağı Ek Besini Kolaylaştırıyor

Zeytinyağı Ek Besini Kolaylaştırıyor

Ek besine geçişte kolaylık.

Anne sütü alan bebekler en erken 4. ayda, en geç de 6. ayda ek besinleri almaya hazırdır. Bebeğin o ana dek gösterdiği gelişim sürecinin, ek besinlere başlamak için en uygun zamanın belirlenmesinde yol gösterdiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Özlem Durmaz, emziren anneler ve bebekleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Ek besinlere başlandıktan sonra da 1 yaşına kadar süt, (mümkünse yine anne sütü) bebek beslenmesinin önemli bir bölümünü oluşturmalı ancak diğer besinlerin tüketimine engel olmamalıdır.

Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?

Emziren anneler, ek besine geçiş deneyimine günde bir öğün meyve püresi ya da suyu, sebze maması, yoğurt veya muhallebi ile başlayabilirler. Başlangıçta eklenecek besinin bu üç gruptan hangisi olacağını yine bebeğin özellikleri belirleyecektir. Ancak çoğu bebek için meyve püreleri uygun bir seçimdir. Yaz aylarında şeftali, kış aylarında ise elma püreleri ile başlanabilir.

Sebze mamaları, başlangıçta patates, havuç, kabak ve pirinç ile hazırlanabilir. Sebze mamalarının, başlangıçtan itibaren iyi haşlanmış sebzelerin kendi suyunda çatalla ezilmesi ile hazırlanması, bebeğin çiğneme ve yutma becerilerini daha kısa sürede kazanmasına olanak verir. Ek besinlere başlandıktan birkaç hafta sonra sebze mamalarına saf zeytinyağı eklenmesi önerilir. Zeytinyağı, hem fazladan enerji sağlayacak hem de bebeğin kaka yapmasını kolaylaştıracaktır.

Bebek İsteksizse Israr Etmeyin

İlk bir yaş içinde süt olarak anne sütü ya da anne sütü yeterli değilse vitamin ve mineral içeriği bebeğin gereksinimlerine göre düzenlenmiş formül sütleri kullanılarak muhallebi hazırlanması tercih edilir.

Muhallebi, seçilen sütün pişirilmiş pirinç ununa katılması ile hazırlanabileceği gibi, ılıtılmış sütle ya da suyla karıştırılarak hazırlanan hazır kaşık mamaları şeklinde de hazırlanılabilir. Hangi ek besinle başlanırsa başlansın, başlangıçta az miktarlarla başlanıp bebek isteksiz olduğunda ısrarcı olunmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. Bu yaklaşım, sonraki dönemde beslenme güçlüklerine zemin hazırlayacak anne-bebek arasında olumsuz etkileşimin önlenmesi açısından önemlidir.

Ek Besine Geçiş Süreci Uzayabiliyor

Ek besinlere başlandıktan sonraki haftalarda, bebeğin uyumuna göre 1-2 ayı geçirmeden ek besin öğünlerini artırarak kahvaltıya da geçilmelidir. Mesela; 6. ayda meyve püresi almaya başlayan bir bebek, bir hafta sonra yoğurt, 6,5 aylık olduğunda sebze maması, muhallebi ve 7. ayda da kahvaltı öğününün eklenmesi ile üç ana, iki de ara öğüne geçebilir. Ek besinlere geçişte istekli olmayan bebeklerin bu düzene geçmesi 9. aya dek uzayabilir. Kahvaltı öğünü anne sütü ya da formül sütle birlikte katı pişmiş yumurta sarısı, tuzsuz pastörize peynir, ekmek ve pastörize tereyağı ile hazırlanabilir. Bir yaşından önce bal eklenmemelidir. 

False