GeriBebek Beslenmesi Yiyecekleri karıştırarak vermeyin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yiyecekleri karıştırarak vermeyin!

Yiyecekleri karıştırarak vermeyin!

Bebeğinizin besin-tat ilişkisini doğru kurabilmesi için bunlara dikkat edin.

Besin-tat ilişkisini doğru kurabilmeleri için bebeklere yiyeceklerin karıştırılarak verilmemesi gerektiği ve ek besinlerden günde sadece birinin verilmesi gerektiği bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi Başdiyetisyeni Kibar Gültekin Kurt, bebeklerde ek besine yedinci aydan itibaren başlanması, ilk besinler arasında ise yoğurt, meyve suyu gibi gıdaların olması gerektiğini belirtti.

Bebek açken verilmeli

Ek besinlerden günde sadece birinin verilmesini öneren Kurt, “Bu besinler bir tatlı kaşığı kadar ve başka bir gıdayla karıştırılmadan, bebek açken verilmeli” dedi. Kurt, bebeklerin beslenmesinde ilk yapılması gerekenin, tadını tanıması ve sevmesi açısından besinlerin tek tek verilmesi olduğunu vurguladı.

Ebeveynlerin en çok yaptığı yanlışlardan biri

En çok yapılan beslenme yanlışlarından birinin, kahvaltıdaki besinlerin karıştırılarak verilmesi olduğunu dile getiren Kurt, şunları kaydetti:

"Burada asıl hedef bebeği beslemektir ancak bebeğiniz yetişkinler gibi her besini ayrı ayrı yiyebiliyorsa, böyle yedirmeye devam edilmelidir çünkü en doğru beslenme şekli budur. Ama çocuk besinleri tek başına almıyorsa, tadı birbirine uyumlu olan yiyecekler karıştırılarak da verilebilir."

Besinleri karıştırarak bebeğinize vermemelisiniz

Kibar Gültekin Kurt, ek besinlerin asla temel besin olan anne sütünün yerini tutmayacağını ve bunlar verilmeye başlandıktan sonra alerjen bir durumun gelişip gelişmediğinin de sürekli kontrol edilmesi gerektiğini aktardı.

Besinleri karıştırarak yedirmenin, çocukların besin-tat ilişkisi kurabilmesini olumsuz etkileyeceğini belirten Kurt, “Anne ilk başta gıdaları tek tek yedirerek bunların tadını çocuğuna öğretmeli. Anne besinleri karıştırarak veriyorsa da bunu yavaş yavaş bırakmalı. İlk verilen yiyeceklerin de hafif pütürlü verilmesini öneriyoruz çünkü sürekli akışkan gıda yiyen çocuk, pütürlü gıdayı aldığında sevmeyebilir ve böylece beslenme bozukluğu ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

Bu gıdalar birbirine karıştırılmamalı

Ailelerin en çok pekmezle yoğurdun karıştırılıp karıştırılmayacağını sorduğunu belirten Kurt, demir ve kalsiyum barındıran yiyeceklerin bir arada verilmemesi gerektiğine işaret ederek, “Demir ve kalsiyum emilirken birbirleriyle yarış halindeler, bunları karıştırdığımızda birbirlerinin emilimini olumsuz etkiliyor, ayrı ayrı verilmesi daha çok tercihimiz. Sütle pekmez ya da yoğurtla pekmez bu gıdalardan” dedi.

Bebeklere 1 yaşından önce kesinlikle bal yedirmeyin

Başdiyetisyen Kurt, beslenmede asıl önemli olanı, 4 besin grubunun bir arada alınması şeklinde açıklayarak, bunların süt ve yoğurt, sebze ve meyve, tahıl ile et grupları olduğunu vurguladı.

Bu gıdaların sofrada bir arada bulunması gerektiğini dile getiren Kurt, çocuklara bir yaşından önce kesinlikle bal yedirilmemesi gerektiğini, balın içerisinde bulunan bir toksinin çocukları zehirleyebileceğini sözlerine ekledi.

AA

False