GeriBebek Beslenmesi Yeni doğan bebeklerde emzirme düzeni nasıl olmalıdır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeni doğan bebeklerde emzirme düzeni nasıl olmalıdır?

Yeni doğan bebeklerde emzirme düzeni nasıl olmalıdır?

İşte ideal emzirme aralığı ve süresi...

Yeni doğan bebeklerde beslenme çok büyük önem taşır. Artık dünyaya gözlerini açmış olan bebeğin temel ihtiyacı olan beslenmeyi anneyi emerek sağlaması gerekir. Bu ihtiyacın sağlanması için en önemli etken olan annenin bakımı ve beslenmesidir. Diğer önemli bir konuda prematür bebek, düşük doğum ağırlıklı veya kalp, akciğer, sindirim sistemi gibi başka sorunları olan bebeklerin beslenmesi ekstra önem arz eder.

Yeni doğan bebeklerde emzirme düzeni nasıl olmalıdır

ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ

Günümüzde anne sütünün önemi artık tartışılmamaktadır. Anne sütü ilk altı ayda bebekler için tek başına ideal besindir. Ayrıca çoğul doğumlarda bile tek besin olarak yetebilmektedir. Bebeği beslenme yanında bağışıklık yönünden de destekler. Anne sütü yeni doğan döneminin en önemli sorunlarından sarılığı önleyen en önemli faktörlerdendir. Enfeksiyon ve alerjik hastalıklara karşı koruma sağlar. Ayrıca ilk aylarda gördüğümüz gaz, kabızlık gibi şikayetler anne sütü ile beslenmede daha az görülür. Anne sütü ileriki yılarda görülen şeker hastalığı, obezite, kanser ve romatizma gibi birçok hastalıklar için koruyucudur. 

ANNE İYİ BESLENMELİ VE DİNLENMELİDİR

İdeal anne sütü için anne bakımı önemlidir. Özellikle günümüzde sezaryen doğumların artması doğum sonrası annenin bebeğine kavuşması ve emzirme gecikmesine neden olabilmektedir. Oysa bu durum normal doğumlarda olmaz. Normal doğumlarda doğum odasında bebek anne ile hemen temas eder. Doğum sonrası anne iyi beslenmeli ve dinlenmelidir. Ayrıca annenin bebeğini yeterince emzirmesi, annenin fazla kilolarını vermesi ve gebeliğin anne vücudu üzerindeki etkilerin normalleşmesine katkı sağlar. 

 

Yeni doğan bebeklerde emzirme düzeni nasıl olmalıdır
 

EN GEÇ BİR SAAT İÇİNDE ANNE SÜTÜ İLE EMZİRİLMELİ

Bebekler doğum sonrası kontrol ve bakımları yapıldıktan sonra en geç bir saat içinde anne sütü ile emzirilmelidir. Özellikle sezaryenle doğan bebekleri emzirmede anne desteklenmelidir. Emzirme her zaman olabilirse de bebeğin aktif uyanık olduğu dönemler tercih edilmelidir.

EMZİRME SÜT OLUŞUMUNU DESTEKLER

Emzirmenin devam etmesi aynı zamanda süt oluşumunu destekler. İdeal emzirme aralığı 2-3 saat ara ile olsa da ilk günlerde daha kısa süreli olabilir. Bebeğin sürekli emme isteği refleks olaydır açlık göstergesi değildir.

YENİ DOĞAN BEBEKLERDE EMZİRME DÜZENİ NASIL OLMALIDIR?

  • İlk günler kısa süreli kısa aralıklı emzirme yapılırken ilerleyen günlerde 2-3 saat aralıklı ve 15-20 dakika süreli emzirme uygundur.
  • Emzirme önce bir memeden tam yapılmalı sonra diğer memeye geçilmelidir.
  • Sonraki emzirme en son emzirilen göğüsten başlanmalıdır.
  • Emzirme sırasında bebeğin anne memesini etrafı ile kavraması sağlanmalıdır.
  • Emzirme yeni doğan döneminde refleks olaydır. Arama-emme ve yutma kısımlarından oluşur. Yutma sağlandığında emzirme sağlanmış olur.

 

Yeni doğan bebeklerde emzirme düzeni nasıl olmalıdır
 

EMZİRME SONRASI

İyi beslenen bebekler düzenli ve genelde emzirme sırasında veya sonrasında sarı sulu dışkılama yaparlar. İlk aylarda ortalama günde 30 gram tartı artışı olur. Bebekler iki aylıktan itibaren tükürük bezlerinin çalışmaya başlaması ile ağızlarında tükürük olmaya başlar. Bu durum yanlışlıkla diş çıkarma zannedilebilir.

EMZİRMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Bebekler 2-3 aylık olunca uyanık olduğunda emerken ses, ışık, görüntü emmeyi kesintiye uğratabilir ve bu nedenle bu etkenlerden uzak durulmalıdır.
  • İlerleyen aylarda gece emme aralığı artırılabilir.
  • Ortalama bir bebek 5. ayda doğum kilosunun iki katına, bir yaşında 3 katına çıkabilir. Boyu ise bir yaşında doğum boyunun 1,5 katına çıkar.
  • Prematüre, kalp veya akciğer hastalığı bulunan yeni doğanlarda ise özel bir öneri yoksa kısa süreli ve sık beslenme yapmak yararlı olur.
  • Bu bebeklerde kilo alımı altta yatan hastalığa bağlı olarak az olabilir.
  • İyi bir bebek beslenmesinde anne ve bebek ayrılmaz ikilidir. Bu nedenle yapılan her şey anne ve bebek dostu olmalıdır.

[webtv=126306]

False