GeriBebek Beslenmesi Türkiye’de çalışmak ve emzirmek ne kadar mümkün?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türkiye’de çalışmak ve emzirmek ne kadar mümkün?

Türkiye’de çalışmak ve emzirmek ne kadar mümkün?

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de “1-7 Ekim Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini ve 2 yıla kadar emzirmenin sürdürülmesini öneriyor. Lansinoh, 2017 Emzirme Araştırması ile annelerin daha uzun süre emzirebilmeleri için ne tür desteklere ihtiyaç duyduklarını ortaya koyuyor.

Türkiye’ye özel sorulara da yer verilen araştırmada çalışan annelerin günlük 1.5 saatlik emzirme izin kullanımları, iş yerinde süt sağım olanakları, iş arkadaşlarının ve şirketlerinin destekleri üzerinde duruldu.
Araştırma'da Türkiye’de 1000 anne ile görüşülürken, toplamda 9 ülke ve 12 bini aşkın anne ile görüşme yapıldı.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN ANNELER EMZİRME KONUSUNDA ÇOK AZİMLİ

Türkiye’de annelerin %46’sı bebeklerini 6-12 ay arasında emzirmeyi planlarken, %38’i bebeklerini bir yılın üzerinde emzirmeyi hedefliyor. Tam zamanlı olarak çalışan Türk annelerin %50’si bebeklerini 6-12 ay arasında, %36’sı da bir yılın üzerinde emzirmeyi hedefliyor. Bu sonuç bizlere annelerde eğitim ve bilinç seviyesi arttıkça emzirme sürelerinin uzadığını gösteriyor.

Araştırmaya katılan diğer ülkelerde bu süre çok daha kısa. Örneğin Fransız annelerinin %77’si için ideal emzirme süresi 6 ay.

ANNELERİN ÜÇTE BİRİ EMZİRME KONUSUNDA AİLELERİ TARAFINDAN DESTEKLENMEZLERSE EMZİRMEYİ BIRAKABİLECEKLERİNİ BELİRTİYOR

Emzirmenin en zorlu yanının ilk sırasında her sene olduğu gibi “Emzirmeye bağlı meme ucu çatlak ağrı ve acıları” yer alıyor. Bunu “Geceleri uyanmak zorunda kalmak” takip ediyor. Bu noktada aile içi destek ön plana çıkıyor. Türkiye’de annelerin 3’te 1’i aileleri tarafından desteklenmezse emzirmeyi bırakabileceklerini belirtiyor.

ÇALIŞMAK VE EMZİRMEYE DEVAM ETMEK BİR ARADA MÜMKÜN MÜ?

Annelerin %41’i iş arkadaşlarının ve yöneticilerinin iş yerinde sağım yapmalarını desteklemediğini belirtiyor. Destek görmediklerini belirten annelerin çoğunluğu ise bu tutuma rağmen süt sağmaya devam ediyor.

Diğer yandan tam zamanlı olarak çalışan annelerin yarısı iş yerinde süt sağmak ve saklamak için uygun bir ortamın olmadığını belirtiyor.

SÜT İZNİ VE ÜCRETSİZ DOĞUM İZİNLERİ KULLANILABİLİYOR MU?

Araştırmanın en çarpıcı sonuçları da süt izinlerinin kullanılabilmesi noktasında…

Türkiye’de çalışan annelerin sadece %60’ı, iş yerinde yasal 1,5 saatlik süt izinleri kullanabileceklerini belirtti. Süt izinlerini kullanamayan annelerin sebepleri ise şöyle: %36 servis saatlerinin uygun olmaması veya iş yerinin evine uzaklığı, %23 yöneticinin tutumu ve %41 ise iş yoğunluğu.

Yasal doğum izninin 16 hafta olduğu ülkemizde, yeni anne isterse işvereninden 6 ay ücretsiz izin talep edebilir. Çalışan annelerin %68’i ücretsiz izin kullanmak istemediğini beyan etmektedir. Ücretsiz izin kullanmak isteyip de kullanamayan annelerin %36’i şirketine bunu sormaya çekiniyor, %40’sının şirketi kabul etmiyor ve annelerin %24’i bu sebepten dolayı işini bırakmak durumunda kalıyor.

Lansinoh Satış ve Pazarlama Direktörü Derya İşçioğlu:

“Ülkemizde eğer anne çalışıyorsa, genellikle bebek iki ya da üç aylıkken, anne işe dönmek zorunda kalıyor. Bu durum hem anne hem de bebek için büyük bir endişe kaynağı. Türkiye yönetim kadrolarının genellikle erkeklerden oluştuğu bir ülke. Çalışan annelerin iş yerine katma değer sağlayabilmeleri için iş arkadaşları tarafından desteklenmeleri, süt sağımı için gerekli ortamın sağlanması ve yöneticilerin bu konuda bilinçli olması çok önemli. Anne sütü gelecek nesillerin daha sağlıklı yetişebilmelerinin temel taşı, yöneticilerin emzirme konusuna bu bakış açısı ile yaklaşmaları gerektiğine inanıyorum.”

Araştırma künyesi:

2017 yılı içinde 9 ülkede, 18-40 yaş aralığında 12,087 bebeği 2 yaşın altında olan anne ve anne adayı çalışmaya dahil edilmiştir. Ülkeler: Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Meksika, Türkiye, İngiltere, Amerika

False