GeriBebek Beslenmesi Sütanne seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sütanne seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Sütanne seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Hangi durumlarda anne sütü verilmemelidir?

Sütanne seçimi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Doktor Orhan Sevinç Cura, bebeğe başka anneden süt verilmeden önce aşağıdaki risklerin göz önünde bulundurulmasına gerektiğine dikkat çekiyor.

HIV virüsü anne sütü ile geçip bebeğe bulaşmaktadır. HIV (+) anneden doğan her 20 bebekten 5’i antiretroviral tedavi yapılmayan gebelikte ve doğum sırasında enfekte olmaktadır. Emzirme ile de 3 tanesi daha enfekte olacaktır. Annenin ilaç tedavisi + sezaryenle doğum + emzirmeme durumunda bile bebeğe bulaşma riski yüzde 2’dir.

Hangi durumlarda anne sütü verilmemelidir?

* Sepsis gibi ağır enfeksiyonlar,

* Radyoaktif maddeler (Emzirme geçici süre ile kesilir, 2 ay sonra emzirebilir),

* Madde bağımlılığı,

* Kemoteropatik ilaç kullanımı,

* T hücreli lösemi,

* Herpetik lezyonlar (Özellikle meme ucundan bebeğe direkt temasla geçer),

* Kistik fibrozis bulgusu (Akciğer, pankreas, barsak, ter bezleri dış salgı bezlerinde görülen, genetik hastalıktır ve sütteki sodyum miktarını yükselttiği için bebeğin kanında da aşırı miktarda sodyum bulunmasına sebep olur),

* Annede aktif suçiçeği varsa,

* Annede sifiliz yani frengi testi pozitif çıkmışsa,

* Annede tedavisiz aktif tüberküloz varsa (Tüberküloz tanısı konmuş ve 2 hafta tedavi almışsa bulaştırıcılıkları bitince emzirmeye devam edilebilir) risk söz konusudur.

* Canlı virüs aşısı ve ölü çocuk felci aşısı olanlar sütanne olabilirler. Ancak Hepatit B ve Hepatit C taşıyıcıları kendi çocuklarını emzirebilirken sütanne olmaları önerilmez.

False