Mutlu bebekler obeziteye daha yatkın

Hem dünyada hem de ülkemizde obezite sorunu bir çığ gibi büyüyor. Bu konuda sayısız araştırma yapılıyor ve çocukluk çağı obezitesini önlemek için nasıl önlem alınması gerektiği konusunda aileleri bilinçlendirici yüzlerce makaleler yayınlanıyor. Buna rağmen dünyadaki obez insan sayısı her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanan bir çalışmaya göre, Türkiye obezitede dünya sıralamasında 4. ülke. Türkiye'deki her 3 kişiden birinin obez ve kadınların oranı erkeklerden daha fazla.

Haberin Devamı

MUTLU BEBEKLER OBEZİTEYE DAHA YATKIN

Mutlu bebekler obeziteye daha yatkın

ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda mutlu bebeklerin obeziteye daha yatkın olduğu ortaya koyuldu. Daha çabuk sakinleşen bebeklerin diğerlerine oranla obez olma riskinin yüksek olduğu bunun nedeninin ise ebeveynlerin, bebeklerine sakın olduğu için ödül olarak yüksek oranda şeker içeren meyve sularından vermeleri.

AİLE BÜYÜKLERİNİN BAKTIĞI ÇOCUKLARDA OBEZİTE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Mutlu bebekler obeziteye daha yatkın

İngiltere’de yapılan başka bir araştırmada ise bebeğin bakımının büyükanne ve büyükbabalar tarafından yapıldığı ailelerin çocuklarında obezitenin daha fazla görüldüğü ortaya koyuldu.

Ülkemizde de durum farklı değil. Anne-babanın abur cubura, şekerli gıdalara koyduğu yasaklar büyükanne ve dedelerin evinde hiçe sayılıyor, gizliden gizliye ödül olarak verilen abur cubura çocuklar yavaş yavaş alışıyor, böylece durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

ABD’de Boston Çocuk Hastanesi’nde çalışan David Ludwig adlı doktorun, 2011 yılında Amerikan Tıp dergisine yazdığı makalede “Kritik sınırdaki obez çocuklar ailelerinden alınsın” görüşüyle tartışma yaratmıştı. “Devletin obez çocuklara yardım etmesi için yapacağı bir görevi var. Nadiren görülen bir çözüm olan çocukları evlerinden almak” sözlerinin olduğu makalenin basında yer almasıyla doktor, ailelerden onlarca tepki e-maili aldı, meslektaşları tarafından eleştirildi. Doktor, “Ben sadece tüm çareler tükendiğinde yetiştirme yurdunun son adres olabileceğine dikkat çekmek istedim” diye açıklama yapmıştı. 

Mutlu bebekler obeziteye daha yatkın

Pediatrik Endokrinolog Dr. Nihal Memioğlu ise bebeklik çağı obezitesi hakkında şunları söylüyor.

Bebeklik dönemindeki (0-12 ay) kilo kontrolleri sağlıklı büyümenin değerlendirilmesinde önemli bir ölçüttür. Bu dönemde fizyolojik yağ dokusu artışı söz konusudur, böylece hızlı büyüyen bebek yedek enerji deposunu oluşturur. Bebeğin kilosu boy eğrisine göre iki eğriden fazla yukarıda değilse obez değil, gürbüz bebek olarak kabul edilir. Özellikle bebek anne sütü alıyorsa ya da yanlış beslenme durumu yoksa bebeğin izlemi yeterlidir. Bir yaşından itibaren yağ toplanma oranı giderek azalır, bu arada yürümeye başlayan bebek boyuna uygun kiloya gelir.

BEBEKLERDE İDEAL BOY- KİLO CETVELİ

İLK ALTI AY SADECE ANNE SÜTÜ

Bebeklik döneminde obeziteden korunmak için yaşamın ilk 6 ayında yalnızca anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir. Mama ile beslenen bebeklerin de doyduktan sonra mamayı bitirmek için zorlanmaması gerekir. Bebeklik döneminde obezite nedenleri arasında doğuştan birkaç sendrom da söz konusudur. Bu hastalıklarda beyindeki iştah merkezinin bozukluğuyla birlikte bazı nörolojik sorunlar vardır. Eğer obez bebeğin beden ve sosyal gelişiminde gecikme varsa ileri inceleme gereklidir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları