Esra Şimşek
Esra Şimşek
Esra Şimşek

Emzirmek susturma aracı olarak kullanılmalı mı?

Ağlayan bebeği sakinleştirmenin pek çok farklı yolu var. Ancak emzirmek bu yöntemlerden en başta tercih edileni. Peki, her ağladığında bebeğin emzirilmesi doğru mu? Sertifikalı Uyku Koçu Esra Şimşek, bu sorunun yanıtını veriyor.

Haberin Devamı

Emzirmek susturma aracı olarak kullanılmalı mı

Bir bebeğin ağlamasının altında açlık, uykusuzluk, altının kirli olması veya yukarda sayılanlar dışında başka sebepler de olabilir.

• Uzun süre aynı pozisyonda kalmak: Zaman kavramını kendinize göre düşünmeyin. 15 dakika size kısa bir süre gibi gelebilir ama birkaç haftalık bir bebek 15 dakika boyunca beşiğinde sırt üstü yatar vaziyette kalırsa sıkılır ve ağlamaya başlar. Bunu kucak istiyor gibi yorumlayabilirsiniz ama çözüm sadece kucak değil; konuşmak, gözünün içine bakmak, şarkı söylemek gibi iletişim metotları da işe yarar.
• İlk üç hafta yarım saatten fazla uyanık kalmaları fazla yorulmalarına sebep olur.
• Uzun süre kalabalık, gürültülü ve hareketli ortamda bulunmak bebekleri yorar ve ağlamalarına sebep olur.
• Beslenirken veya hemen sonra ağlamaya başlıyorsa reflü var mı diye doktora götürmenizde fayda vardır.
• Bulunduğu ortam çok sıcak veya soğuk olabilir. Bizim kültürümüzde genellikle çok sıcak olur.

Haberin Devamı

AĞLAYAN BEBEĞİ SUSTURMANIN TEK YOLU EMZİRMEK Mİ?

Tek yolu değil ama en kolay yolu olduğu kesin.

Bu durumda sorulması gereken soru “Bebek her ağladığında emzirerek kısa yoldan susturmak ne kadar doğru?” Bu sorunun cevabı bebeğin ayına göre değişir.

0-3 ay arasındaki bebekler için sınırsız ve süresiz emzirmek çok çok önemlidir. Çünkü anne karnından yeni çıkmış ve doğduğu ana kadar sıfır çabayla beslenmiş, annesinin karnında sarılıp sarmalanmış bir haldedir ve doğum onun için çok büyük bir değişikliktir.

Ilk 100 gün diye geçen bu dönemde bebek sadece aç olduğu için yabancısı olduğu bu dünyada kendini güvende hissetmek için de emmek ister.

Üçüncü ve dördüncü aylardan sonra bebek, içinde bulunduğu dünyanın farkına varır ve keşfetme ve merak dönemi başlar. Anne bu döneme girdiğini bebeğin artık eskisi kadar uzun emmemesinden ve hemen dikkati dağılmasından anlayabilir.

Çoğu uzmanın görüşüne göre bu dönemden sonra emzirmek artık sadece bir beslenme yöntemi olarak kullanılmalıdır. Bebek her ağladığında onları emzirerek susturmak kendini doğru bir şekilde ifade etmesini engellemek ve diğer ihtiyaçlarını görmezden gelmek anlamına gelir.

Haberin Devamı

Siz doktora gitseniz ve doktor sizi hiç dinlemeden hep aynı ilacı verse ne düşünürsünüz?

Annenin yapması gereken şey “Hızlı bir şekilde susturmaya odaklanmak” değil, bebeğini iyi gözlemleyip ağlamasını, verdiği diğer işaretlerle beraber değerlendirip anlamak ve ihtiyacını gidermektir.

Her ağladığında neden ağladığına bakılmaksızın emzirilen bebek susar ama ihtiyacı giderildiği için değil “İhtiyacı unutturulduğu” için susar ve o anda mesela oyun oynama veya etrafı keşfetme gibi bir şey istiyorsa onu unutup “öğrenme” fırsatını kaçırmış olur.

Böyle devam ederken bir süre sonra annesini sadece “emme aracı” olarak görmeye başlar. Hâlbuki annenin çocuğun sadece beslenme aracı değil; ilk öğretmeni, ilk oyun arkadaşı, ilk sırdaşı, ilk doktoru, ilk problem çözücüsü, ilk danışmanı olmalıdır.

Haberin Devamı

“Bebeğimi emzirmek dünyanın en güzel şeyi” diye düşünüyor olabilirsiniz ama burada öncelik vermeniz gereken şey sizin kendi duygularınızı tatmin etmek değil bebeğinizi en iyi şekilde yetiştirmek olmalıdır.

Emzirmek veya kokusuyla uyumak, uyanmak çok güzel bir his olabilir ama inanın yaşı çok küçük bile olsa onunla beraber dünyayı keşfetmek çok daha güzel.