GeriHamilelik Hazırlığı Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor

Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor

Tüm dünyada en önemli kanser türleri arasında ilk sıralarda yer alan rahim ağzı kanseri nedeniyle her 2 dakikada bir kadın ölmektedir. Rahim ağzı kanserinde farkındalık yakalanması gerektiğinin altını çizen Opr.Dr.Selen Sakar Ecemiş, özellikle 40 yaşından sonra beklenmeyen ani kanamalara ve kanamalı akıntılara karşı dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, rahim ağzı kanserini anlattı…

40-50 YAŞ ARASI GÖRÜLÜYOR

Rahim ağzı kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda görülür. Tüm dünya genelinde önemli kanser türleri arasında yer almaktadır. Neredeyse 2 dakika da bir dünya üzerinde kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle ölmektedir. Bu nedenle diğer kanser türlerinde olduğu gibi bu kanserlerin erken yakalanması ve tanınması çok önemlidir. Özellikle rahim ağzı kanserinin önemi şudur ki, erken yakalanıp erken dönemde tanı konulduğunda kesin tedavi imkanı vardır.

Rahim ağzı, rahmi vajinaya bağlayan rahmin dar boynudur. Gebelik sırasında 10 cm’ye kadar genişleyerek bebeğin geçişine izin verir aynı zamanda vajinal yolla enfeksiyonların batın içerisine geçmesinde bir bariyer görevi görür. Rahim ağzındaki hücrelerin normalden sapması rahim ağzı kanserine neden olur. Bu hücrelerin sapmasına neden olan en önemli etken de insan papilloma virüsü dediğimiz HPV virüsüdür.

RAHİM AĞZI KANSERİ İLE RAHİM KANSERİNİ AYIRT ETMEK GEREKİR

Rahim ağzı kanserini rahim kanserinden ayırt etmek gerekir. Çünkü ikisi aslında tek bir organ olmasına rağmen iki ayrı organ gibi davranır. Rahim içerisinin kanserlerinde etkenler daha farklıdır, rahim ağzı kanserinin etkeni ise genelde HPV virüsüdür. Rahim içi kanserinde de etkenler genellikle östrojen hormonunun yüksek olmasına neden olan bazı klinik durumlar etrafında şekillenir.

RAHİM AĞZI KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti vermez. Adet dönemleri arasında veya ilişki sonrasındaki kanamalar ve lekelenmeler rahim kanserinin habercisi olabilir. Çoğu kadında şikayet yoktur. Kanser genellikle yıllık pap-smear takiplerinde veya muayenelerde saptanır. Bu nedenledir ki cinsel aktiviteye başlandıktan sonra yılda bir kez muayene olunmalı ve pap-smear testi yaptırılmalıdır.
Genellikle rahim ağzı kanseri olan hastaların beklenmeyen bir zamanda anormal vajinal kanaması veya kanlı bir akıntısı olur, ileri evrelerde ise ağrı ortaya çıkar.

RAHİM AĞZI KANSERİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastalığın teşhisi için smear testi yaptırmak gerekmektedir. Doktorunuz tarafından spatula veya bir fırça aracılığı ile rahim ağzından sürüntü alınarak bir cam üzerine yayılır ve hücreler patolog tarafından incelenir.

RAHİM AĞZI KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erken dönemde tespit edilen rahim ağzı kanseri tedavisiyle kadının çocuk sahibi olma şansı korunmuş olur. İleri evrelerdeki kanserin tedavisi ise hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, kanserinin yayılma durumuna bağlı olarak değişir. Kanser erken dönemde saptanıp tedavi edilirse tam bir iyileşme sağlanmış olur. Eğer erken saptanmamış ve tedavide geç kalınmışsa kanser lenf nodlarına ve komşu pelvik organlara yayılır. Tümör büyür ve rahim ağzı dışına çıkarsa tedavinin başarısı azalır.

False