GeriBebek Beslenmesi Doğumla Birlikte Yepyeni Bir Süreç Başlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğumla Birlikte Yepyeni Bir Süreç Başlar

Doğumla Birlikte Yepyeni Bir Süreç Başlar

“Sütüm gelmiyor mu, bebeğime yetmiyor mu?” diye telaşlanmayın.

Hamilelik döneminde, doğuma kadar bebeğinize en güvenli yuva kendi vücudunuz olur. Doğum zamanı ve sonrasında da bu düzen bebeğinize hizmet etmeye devam eder. Bebeğinize en sağlıklı büyümeyi sağlayan şey ise gene sizden gelen “anne sütü” olacaktır.

Bebek ile anne arasındaki muhteşem paylaşımların en büyüğüdür emzirmek. Doğumdan hemen sonra annenin kucağındadır bebeği ve anne telaştan ne yapacağını bilemez durumdadır.

Yeni anne “Sütüm gelmiyor mu, bebeğime yetmiyor mu?” diye endişeyle bakar etrafına. Ya ailenin büyük kadınları ya da tecrübeli arkadaşlar işe hemen el koyarlar.

Emzirme Eğitimi Şart!

Anneye doğumdan hemen sonra emzirme eğitimi mutlaka verilmelidir. İlk gelen sütün adı “colostrum” dur. Ağız sütü olarak da bilinir. Bebeğin aşısı yerine geçer. İlk bir haftaya kadar sürebilen, gebelik esnasında da gelebilen bu süt, doyuruculuğuna bakılmaksızın bebeğe verilmelidir.

İyi Kalitede Sütü Verebilmenin Kuralları

- Annenin bol sıvı tüketmesi gerekir.

- Bebeğini düzenli aralıklarla emzirmesi faydalıdır.

Emzirmek, Anneyi ve Bebeği Enfeksiyonlara Karşı Korur

Emzirmek, bir kadın için bebeğiyle kurduğu en kuvvetli duygusal bağdır. Her an bebeğini beslemek için uygun sıcaklıktadır ve ek maliyeti yoktur. Bebeğin büyüme, gelişme ve enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasında tartışmasız öncelikleri vardır.

Bebeğe olan faydaları dışında emzirmenin anne için de ispatlanmış faydaları bulunur. Meme, yumurtalık ve rahim kanserine karşı riskler, emziren kadınlarda emzirmeyenlere oranla daha düşüktür. Doğum sonrası kanamanın azalmasına, rahmin daha hızlı eski haline gelmesine yardımcı olur.

Yanlış bilinen ise sütün, istenmeyen gebelikten kadını koruduğudur. Geceleri de düzenli emziren kadınlar için ilk üç ayın koruyucu olduğu söylense de 6 haftadan sonra başlayan yumurtlama fonksiyonları gebelik oluşumu için yeterlidir.

Emzirme dönemindeki kadınlar için prezervatif, spiral, diafram ya da östrojen içermeyen hormonal yöntemler tercih edilmelidir. Çünkü östrojen içeren hormonlar sütün içeriğini bozduğu ve emme isteğini bebekte azalttığı gibi kız bebeklerde vajinal kanamalara da yol açabilir.

Memeden emzirme dönemi dışında sıvı, süt, kan ya da iltahap gelmesi durumunda doktorunuzla mutlaka görüşün. Unutmayın memenizden gelen en masum akıntı bebeğinizi hayata bağlayan sütünüzdür.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Aytun Aktan 

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

False