GeriBebek Beslenmesi Doğa ana, bebekleri süte doyuruyor! İşte, anne sütünü artıran bitkiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğa ana, bebekleri süte doyuruyor! İşte, anne sütünü artıran bitkiler

Doğa ana, bebekleri süte doyuruyor! İşte, anne sütünü artıran bitkiler

'Sütüm az' diye kaygılanan annelerin en büyük yardımcısı doğa ana. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, bebekleri anne sütüne doyuracak bitkiler ve yiyecekler hakkında bilgi verdi.

Annelerin çoğu sütlerinin, çocuklarına verilebilecek en değerli armağan olduğunu ve emzirmenin büyüme ve gelişmedeki önemini bilirler. Tüm yaşam için iyi bir sağlık temeli, “bol anne sütü”. Ne yazık ki, istatistikler, bütün çabalamaya rağmen sütü yetersiz olan birçok annenin olduğunu göstermekte. Çözüm yok mu, var elbette. Doğada bazı şifalı bitkiler var ki, kadınlar onlardan yardım alıyor.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRAN BİTKİLER

Dereotu ve ıspanak: Dereotu, anne sütünü artıran önemli bir besin. İçerisinde bulunan etken maddeler anne sütünü artırmada oldukça etkili. Fakat kullanmadan önce mutlaka sirkeli suda yarım saat kadar bekletmekte fayda var. İçinde mikroplar ve parazitler varsa bunların arındırılması için oldukça önemli. Günde 1 veya en fazla 2 tutam kullanılması yeterli. Anne sütünü artıran diğer besin ise koyu yeşil yapraklı sebzeler. Örneğin, ıspanak ve semizotu. Fakat ıspanağı hazırlarken, 10 dakikayı geçmeyecek şekilde haşlanmalı. Eğer tereyağda pişirilecekse 7-8 dakikadan fazla kavrulmamalı. Bu şekilde olduğunda belki sebzenin yaprakları daha diri olacak ama en azından içindeki minerallerini kaybetmemiş olacak.

Doğa ana, bebekleri süte doyuruyor İşte, anne sütünü artıran bitkiler

Rezene: Bitkilerin süt tedarikini artırmaya yardımcı olması çok eski bir bilgi. Hemen hemen her kültürün süt sağımını artırmak için bir çeşit bitki, bitki özü veya iksiri var. Hem anne sütünün kalitesini artırması açısından süt kanallarının da akışını hızlandırması açısından rezene bitkisi oldukça önemli. Rezene, demleme usulü kullanılır. Bir tatlı kaşığı rezene bitkisi üzerine 200 ml. sıcak su dökülür. Yaklaşık 6-7 dakika demlendikten sonra süzülür ve ılık olarak anne bunu yudum yudum içer. Günde 2 veya 3 sefer tüketilir.

Doğa ana, bebekleri süte doyuruyor İşte, anne sütünü artıran bitkiler

Keçi sedefi kökü: Doğal armağanlarından bir diğeri de "keçi sedefi kökü.” Kaynatma usulü olarak günde iki kere kullanılıyor. 2 tatlı kaşığı keçi sedefi kökü üzerine yaklaşık 250 mililitre su ekleniyor, kaynatılıyor. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirilip süzülüyor ve ılık olarak içiliyor. 

Çemen otu: Anne sütünün artırılmasında kullanılan bir başka bitki ise çemen otu tıbbi bitkisi. Kokusu iyi olmasa da mükemmel bir süt artırıcı. Oldukça besleyici. Ama dikkat edilmesi gerekiyor çünkü kilo aldırabiliyor.

Doğa ana, bebekleri süte doyuruyor İşte, anne sütünü artıran bitkiler

KURUYEMİŞLER SÜTÜ ÇOĞALTIR

Anne sütünü artıran bir diğer besin de havuç. Günde yaklaşık bir büyük boy havucun normalde olduğu şekilde kıtır kıtır yenmeli. Havucu haşlamaya gerek yok. Yine anne sütünü artıran diğer önem taşıyan besinler ise kalın kabuklu çerezler. Ceviz, fındık, badem ve Antep fıstığı gibi kalın kabuklu kuruyemişler de sütün çoğalmasında çok etkili. Fakat az miktarda tüketilmeli. Ayrıca kuruyemişlerin çiğ olarak yenmesi, kavrulmamış olması gerekiyor.

KUŞKONMAZIN MÜKEMMEL ETKİSİ

Kuşkonmaz, içinde A ve K vitaminini içeren bir sebze. Sebzelerin şahı. Çiğ veya az haşlanması kullanıma uygun. Anne sütünü ve anne sütünün kalitesini artıran çok önemli bir besin. Annedeki K vitamini eksikliğini de gideriyor. Bu vitaminler bebeğe de geçtiği için bebeğin gelişimini destekliyor.

False