Candan Ferai Öztürk
Candan Ferai Öztürk
Candan Ferai Öztürk

Devam sütü nedir, devam sütüne ne zaman başlanmalı?

Bebekler için en ideal besin, anne sütüdür. Ancak anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda devam sütü, annelerin imdadına koşar. Peki, devam sütü çocuklara kaçıncı aydan itibaren verilebilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Candan Ferai Öztürk, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Anne sütü, mucizevi içeriği sayesinde bebeğinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşılar. Bazen anne sütünün eksikliği ya da hiç olmaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Böyle bir durumda, bebeğinizin ihtiyacı olan temel besinlerden faydalanabilmesi için doktorunuzun tavsiye ettiği çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

Anne sütü yokluğunda ya da yetersizliğinde kullanılan çocuk devam sütlerini çevrenizden mama, bebek maması gibi isimlerle duymuş olabilirsiniz. Bebek maması olarak isimlendirilen bu sütler; bazen başlangıç maması, devam maması ya da sadece mama olarak da isimlendirilebilir. Çocuk devam sütü tercihinde en önemli kriter, çocuk devam sütünün anne sütüne benzer faydalar göstermesidir.

DEVAM SÜTLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Devam sütü küçük çocukların ihtiyaçlarına göre üretilmiştir. Süt ve süt ürünleri 6. aydan sonra da bebeğin beslenmesinde çok önemli yer tutar ve küçük çocukların kemiklerinin güçlü gelişimi ve sağlıklı dişleri için yeterli kalsiyumu almalarını sağlar. Devam sütü kalsiyuma ek olarak çocuğun bu önemli büyüme ve öğrenme döneminde ihtiyaç duyduğu diğer önemli besin bileşenlerini de içerir.

Haberin Devamı

- Devam sütleri pastörize inek sütünden farklı olarak daha fazla oranda vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Ayrıca whey/kazein oranları da 6. aydan sonraki bebeğin metabolizmasına uygun şekilde formülize edilmiştir.

- Özellikle 6. aydan sonra 1 ve 3 yaş arasındaki küçük çocuklar çok fazla protein, çoklu doymuş yağ asidi, Omega-3, demir, iyodür, folik asit ve D vitamini ihtiyacı duyarlar. Devam sütü içinde bu bileşenler gereken miktarlarda mevcuttur.

- Yürümeye yeni başlayanların da gün boyunca doktor kontrolünde 2-3 öğün süt öğününe devam etmeleri önemlidir.

- Anne sütü eksikliğinde ya da yokluğunda bebeğinize vereceğiniz çocuk devam sütünün anne sütüne benzer özellikler göstermesi için probiyotik içermesi de önemlidir.

- Türk Gıda Kodeksi Devam Formülleri Tebliği’ne göre çocuk devam sütünde olması gereken en fazla probiyotik bileşen miktarı 0,8g/100 ml’dir. Yani 100 ml çocuk devam sütünde maksimum 0,8 gram probiyotik lif bulunabilir.

Haberin Devamı

- Çocuk devam sütünün anne sütüne yakın etkiler gösterebilmesi için yıllar süren klinik araştırmalar sonucu geliştirilen bu probiyotik bileşenler, yararlı bakterilerin bağırsaktaki gelişimini destekler. Bu yararlı bakteriler de sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini düzenler.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL