E. Funda Tuzgöl
E. Funda Tuzgöl
E. Funda Tuzgöl

Çocuklara Yasak 9 Besin

Çocuklarımızın bayıldığı ama onlar için sakıncalı yiyecekler...

Haberin Devamı

Özellikle son yıllarda artan obezite ile mücadele etmenin en başında çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri yer alıyor. Diyetisyen E. Funda Tuzgöl de aileleri uyarıyor ve çocuklarımızın çok sevdiği fakat sağlıkları açısından sakıncalı yiyecekleri sıralıyor.

Fast – Food Yiyecekler: Patates kızartması ve diğer kızartmalarda pişme derecesi 120ºC’yi geçince yüksek oranda bulunan akrilamid maddesi açığa çıkar. Uzun süre tüketilirse damar sertliği, şişmanlık ve kansere neden olabilir. Hamburger tüketiminde, en zararlı yağ türü olan trans yağların kullanımı nedeniyle kalp hastalıkları meydana gelebilir. Asitli içecekler ise içerisinde asit barındırdıkları için mide ve barsak hastalıklarına neden olabilir.

Sosis, Salam: İçine daha albenili olması için ilave edilen sodyum nitrit maddesi kolerektal kanser, meme kanseri, prostat kanseri, lösemi, beyin tümörü, pankreas kanseri gibi kanser türlerinin görülme olasılığını artırır. Daha lezzetli olması için eklenen monosodyum glutamat adlı katkı maddesi ise sinir sisteminde tahribata, migren ağrısı, Alzheimer hastalığı, iştah kontrolü kaybetme, obezite gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre 10 yaşından küçük çocuklardaki boğulma olaylarının %17'si sosisten kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

Çikolata: Yüksek orandaki kakao, şeker ve katkı maddesini içinde barındıran çikolata kandaki kolesterol miktarını yükseltir. Diş çürüklerine neden olabilir.

Cips: Cips tüketimi yüksek oranda yağ içermesi nedeni ile kanserden obeziteye, diyabetten Alzheimer’a kadar birçok hastalığa neden olabilir.

Hazır Çorba: Toz haline getirilmiş, defalarca işlem görmüş, içinde çok fazla katkı maddesi bulunan hazır çorba kansere neden olabilir.

Mayonez: Asit (sirke veya limon suyu) kullanılarak yapılması, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Daha da önemlisi içeriğinde çiğ yumurtanın yer alması ölümle sonuçlanan zehirlenmelere yol açabilir. Bu özelliği bertaraf etmek için ve raf ömrünü uzatmak amaçlı kullanılan katkı maddeleri de kansere kadar giden sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

Boyalı Şeker: Piyasada satılmakta olan şekerler içerisinde boya yapıcı kimyasalları barındırmaktadır. Yüksek oranda şeker içermesi diş çürümesine neden olabilir. Boyalı şekerlerin aşırı tüketimi obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine yol açabilir.

Çiğ Yumurta: İçinde bulunabilecek zararlı salmonella mikrobu nedeniyle hastalıklara neden olur. Hatta bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölüme bile yol açabilir.

Dondurulmuş Gıda: Dondurulmuş gıdanın dondurulma işlemi esnasında zararlı organizmaların üremesinden dolayı mide ve barsak hastalıkları meydana gelebilir.