GeriBebek Beslenmesi Çocuklar için Diş Dostu Gıdalar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklar için Diş Dostu Gıdalar

Çocuklar için Diş Dostu Gıdalar

Çocuklarımızın diş ve diş eti sağlığı için ne yedikleri çok önemli! İşte listemiz…

Süt dişlerinin sağlam olması gereken bu dönemde çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesi ve diş dostu gıdaların çocuğun beslenme düzeninde yer almasının önemine dikkat çeken Diyetisyen Gizem Tutar, “Dişin yapısı için önemli olan minerallerin başında kalsiyum, fosfor ve flor gelir. Bu minerallerden zengin besinler de çocukların diş sağlığı açısından son derece önemlidir” diyor ve bu gıdalara değiniyor.

Süt ve Süt Ürünleri

Her zaman söylediğimiz gibi süt, yoğurt, ayran, peynir, kefir gibi süt ürünleri kalsiyum mineralinin en önemli kaynağıdır. Kalsiyum minerali, diş yapısının temelini oluşturur. Süt ve süt ürünleri de bu nedenle diş dostu gıdaların başında gelir. Oyun çocuğunun günde 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt ve 2 dilim kadar peynir tüketmesi gerekir. Yetersiz kalsiyum alımı, dişlerin güçsüz olmasına neden olur ve diş kaybını kolaylaştırır. Süt ve süt ürünleri, diş sağlığı açısından önemli bir mineral olan fosfordan da zengindir.

Pekmez

Kalsiyum içeren bir diğer besinsel kaynaktır. Fakat pekmez aynı zamanda şekerli olduğundan dolayı çocuklar pekmez tükettikten sonra dişlerini temizlemeyi alışkanlık haline getirmelidir.

Yumurta

Yumurta sarısı, fosfordan zengin bir besindir. Aynı zamanda en kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurta, çocuklar tarafından her gün tüketilebilir.

Hayvansal Kaynaklı Ürünler

Et, tavuk ve balık gibi besinler de fosforun önemli kaynaklarıdır. Özellikle balıkların fosfor içeriği diğer et çeşitlerine göre daha yüksektir. Oyun dönemindeki bir çocuğun günde 3 köfte kadar et, tavuk veya balık tüketmesi gerekir.

İçme Suyu

Günlük flor ihtiyacını karşıladığımız temel kaynak içme suyudur. İçme sularının flordan zenginleştirilmesi, diş çürüklerine karşı da koruma sağlamaktadır.

Deniz Ürünleri

Flor mineralinden zengin diğer besin kaynakları ise deniz ürünleridir. Fakat deniz ürünleri, cıva birikimi açısından da riskli besinler arasında yer alır. Bu nedenle, balık çeşitlerinin kabuklu deniz ürünlerine göre daha sıklıkla tüketilmesi çocuklar açısından daha sağlıklıdır.

Diş Sağlığı Deyince Diş Eti Sağlığını da Unutmamak Gerek

Diş etleri sağlıksız olduğunda dişlerin kaybı kolaylaşır. Diş eti sağlığı ile günlük C vitamini alımı ilişkilidir. C vitamini yetersizliğinde diş eti kanamaları ve diş eti çekilmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

C vitamininden zengin olan besinler; taze sebze ve meyvelerdir. Oyun döneminde olan bir çocuğun günde 3 porsiyon sebze-meyve tüketmesi gerekir. Turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, patates, domates ve yeşilbiber C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerdir. Diş sağlığı açısından bir diğer önemli konuda; ağızda bakteri üremesi ve ağzın asidik yapısı ile ilişkilidir. 

Kereviz ve Havuç Gibi Sebzeler

Çiğ olarak da tüketilebilen bu sebzeler uzun süre çiğneme süresi gerektirir. Çiğneme süresi uzun olan besinler, ağızda daha fazla tükürük salgılanmasına neden olarak, ağzın genel sağlığını korur ve bakteri oluşumunu önler.

Susam

Susam, diş yüzeyinin temizlenmesine yardımcı olmasının yanı sıra kalsiyum minerali açısından da zengin bir besindir. Ağızda S.mutans adı verilen bakterilerin oluşumunu engeller. Simit, börek gibi besinlerin haftada 1-2 kez tüketilmesi veya sebze yemeklerine susam eklenmesi, çocuğunuzun diş sağlığını korumasını kolaylaştıracaktır.  

False