GeriBebek Beslenmesi Bütün annelere hormonlu gıda uyarısı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bütün annelere hormonlu gıda uyarısı

Bütün annelere hormonlu gıda uyarısı

Kullanılan kimyasal ilaçları çocukları olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin önde gelen Pediatrik Gastroentereloji ve Beslenme Uzmanlarından Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, anneleri uyardı.

Hormonlu gıdaların, özellikle bebekler ve çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini doğrulayan Yağcı, büyük şehirlerde yaşayan anneler için organik tarımla üretilmiş taze sebze ve meyveleri veya bunların kavanozda hazır pürelerini tüketmenin daha doğru olacağını belirtti.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, medyada son dönemde yer alan hormonlu gıdalara ilişkin bir açıklama yaparak, sebze ve meyve üretiminde kullanılan hormonların ve kimyasal ilaçların, özellikle bebekleri ve çocukları olumsuz etkiyebileceğini belirtti.

Yağcı, kırsal kesimde yaşayanların kısmen de olsa hormonlu ve ilaçlı sebze-meyvelerden korunabileceklerini, ancak kentlerde yaşayan nüfus ve özellikle çocuklar için korunmanın çok zor olduğunu ifade etti.

Bu konudaki genel vurdumduymazlığın altını çizen Yağcı şunları söyledi: "Geride bıraktığımız haftalarda, sağlığımızı yakından ilgilendiren gıda maddeleri ile ilgili vurdumduymazlığı sergileyen haberleri medyada izledik ya da okuduk. Bunlardan biri de mevsimin özelliğini de dikkate aldığımızda sebze ve meyvelerde kontrolsüz ve denetimsiz kullanılan hormonlardı. Bu denetimsizlik sonucu ihraç edildiği ülkeden, sakıncalı bulunduğu için geri gönderilen sebze ve meyveler o ülke insanları için sağlığa uygun değil ise ülkemiz iç piyasasına sunulan sebze ve meyvelerin durumu nasıldır acaba, diye düşünmek gerekir. Hele bu sebze ve meyveleri tüketecek olan nüfusun bir bölümünün daha bebek veya çocuk olduğunu dikkate alacak olursak, durum biraz daha önem kazanıyor demektir."

"Doğal ürünleri tercih etmek gerek"

Yağcı önemli uyarılarına şöyle devam ediyor: "Çocuklarımızın beslenmesinde doğallığı seçmemiz kaçınılmazdır. Nasıl ki yeni doğan bir bebek için en doğalı ve en güzeli anne sütü ise büyüyen bebekler ve çocuklar için de hormonsuz-ilaçsız doğal ürünleri tercih etmek en doğrusu ve en güzelidir. Organik tarım ürünleriyle yüzde yüz doğal olarak yetiştirilen sebze ve meyveler ile bunlardan hazırlanan kavanoz mamaları, hormonlu, ilaçlı sebze ve meyvelerin çocuklar üzerinde yarattığı riskleri tamamen ortadan kaldırır.
Çocukların doğal ürünlerle beslenebilmesi için organik tarım ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Besin değerlerini kaybetmemiş bu ürünler, yapay koruyucu veya katkı maddeleri içermezler. Ürünler için zararlı olanlarla mücadele, kimyasal ilaçlarla değil, biyolojik olarak yapıldığı için bu yönden de çok sağlıklı ürün özelliğini kazanırlar. Büyüme hormonu kullanılmadan doğal süreç içinde yetiştirilirler. Bu ürünler, taze sebze-meyve olarak marketlerde yerlerini almaya başlamıştır. Bebekler içinse organik tarımla doğal olarak yetiştirilmiş bu ürünlerin, özellikleri bozulmadan kavanozlarda yemeye hazır hale getirilmiş olanları raflardaki yerlerini almıştır.

Bir çocuk beslenme uzmanı olarak, son günlerde ailelerden gelen soru ve talepler karşısında, organik tarım adı altında yetiştirilmiş doğal sebze ve meyveler ve de bunların kavanozda kullanıma hazır pürelerinin çocuklarımızın sağlıklı beslenebilmesi için uygun, doğru ve güvenilir ürünler olduğunu belirtmek isterim.

Çocuklarımızın sağlıklı beslenebilmeleri için onların günlük mönülerinde ister taze isterse kavanozda hazırlanmış doğal sebze ve meyveleri tercih etmeye çalışalım. Aksi taktirde, çocukluğumuzda hormonlu veya ilaçlı sebze ve meyve ile hiç karşılaşmamış olan bizlerden farklı olarak daha küçük yaşlardan itibaren hormon – katkı maddesi ve kimyasal ilaçlarla baş başa kalacak çocuklarımızı, erişkin dönemde nelerin beklediğini düşünmemiz gerekecektir."

False