Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde nelere dikkat edilmeli?

İlk 6 ay sadece anne sütü alarak büyüme ve gelişimini normal tamamlayan bebek için altı aydan önce ek besine başlamaya gerek yoktur. Fakat bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık anne sütü yeterli gelmez. Dolayısıyla 6. aydan sonra bebeğinizi emzirirken aynı zamanda da ek besinlere alıştırmaya başlamanız gerekir.

Haberin Devamı

Bebeğe 2 yaşına kadar ek besinlerle desteklenerek anne sütü verilebilir. Tamamlayıcı beslenme, anne sütünün yanında destekleyici olarak bebeğin yaşına ve gereksinimlerine uygun besinlerin verilmesidir. Tamamlayıcı beslenmeye yani ek besinlere başlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları şöyle sıralayabiliriz:

 - Ek besinlere başlarken ilk tercih edeceğiniz gıdalar yumuşak ve püre halinde olmalı, katı ve sert besinlerden kaçınılmalıdır. Besin, bebeğin ayına uygun olarak tolere edebileceği şekilde, önce suyu sonra püresi ve daha sonra koyu kıvamlı ve taneli hale getirilerek verilmelidir . Bisküvi, meyve suyu, çorba, konserve gibi hazır besinlerden uzak durulmalı, besleyici değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.

- Ek olarak su verilecekse kaynatılmış ve ılıtılmış olmalıdır.

Haberin Devamı

- Besin, bebek açken, az miktarda verilmeli ve aynı gün içerisinde birden fazla farklı besin denememeye özen gösterilmelidir. Önce tatlı kaşığı ile başlanıp her gün miktar yavaş yavaş artırılmalıdır. Yeni bir besin denenmeden önce 2-3 gün beklenmelidir.

- Bebek besini istemiyorsa ısrarcı olmadan birkaç gün sonra tekrar denenmelidir. Ek besinler hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanmalı, uygun koşullarda saklanmalı ve taze olmalıdır. Biberon yerine kaşık tercih edilmelidir. Yemek esnasında bebeğin başı dik ve oturur pozisyonda olmalıdır.

- Ek besinlere ilk olarak ev yoğurduyla başlanmalı, daha sonra meyve suyu (yaparken cam rende kullanılmalıdır) ve püresi, ekmek içi, sebze çorbası, muhallebi gibi besinlerle devam edilmelidir. Muhallebiyi tatlandırmak için şeker yerine pekmez tercih edilebilir. Et suyu sanıldığı gibi besleyici değildir. Et suyu yerine etin kendisi ezilerek verilmelidir. Ek besinler acılı ve baharatlı olmamalıdır. Bebek beslenmesinde 1 yaşına kadar tuz kullanılmamalıdır.

- Domates, çilek, yumurta, balık, inek sütü gibi besinler alerjik riski olan besinlerdir. Yeni bir besin denenirken bebek takip edilmelidir. Alerjik tepkime, ishal ve kusma gibi durumlarda gerekirse hekime danışılmalıdır. Bir süre sonra aynı besin tekrar denenebilir.

Haberin Devamı

- Aspirasyon riski dolayısıyla üzüm, fındık, fıstık gibi taneli yiyecekler bebeğe verilmemelidir. Bebeklere 1 yaşına kadar çay, bitki çayları, bakla, bal ve şeker verilmesi önerilmemektedir. Peynir pastörize ise 8. ayda başlanabilir.  

Yazarın Tüm Yazıları