GeriBebek Beslenmesi Bebekler için mucizevi besin anne sütü ve faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebekler için mucizevi besin anne sütü ve faydaları

Bebekler için mucizevi besin anne sütü ve faydaları

Hem bedensel hem de ruhsal olarak oldukça yararlı!

Bebek için çok faydalı olan anne sütünün yararları saymakla bitmiyor. Uzmanlar, anne sütünün hem bedensel hem de ruhsal olarak bebeklere oldukça faydalı olduğunu söylüyor. Biz de bu faydaları konunun uzmanlarından öğrendik, anne sütünün yetmediği durumlarda kullanılan devam sütünün yararlarını araştırdık.

2 yaşına kadar anne sütü alan bebeklerin ishal, zatüre ve benzeri hastalıklara yakalandıklarında hastaneye yatış oranlarının anne sütü almayanlara göre çok daha düşük olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

İlk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmenin önemini her defasında vurgulayan uzmanlar, emzirmenin yararlarının anneye çok iyi açıklanması gerektiğinin altını çiziyor. Öte yandan bebeklerin hastalandıklarında birçok besini reddederken anne sütünü kolayca aldığını söyleyen uzmanlar bu nedenle hastalanan bebekleri annelerinden ayırmamak ve anneleri emzirmeye teşvik etmek gerektiğini vurguluyor.

Anne sütünün eşiz bir gıda olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu ise anne sütünün faydalarını şu şekilde sıraladı:

  • Yeni doğan bir bebek için en iyi gıda tek başına anne sütü: Yaşamın ilk 6 ayı boyunca, başka hiçbir ek gıda gerekmeksizin, anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olur. Bu dönemde bebeğe ek olarak verilmesi gereken tek destek ise D vitamini…
  • Daha kolay sindirilir: Anne sütü bebeğin hassas ve halen gelişmekte olan sindirim sistemi için de eşsiz. Anne sütündeki protein (çoğunlukla laktalbumin) ve yağ, inek sütündeki protein (çoğunlukla kazein) ve yağa göre daha rahat sindirilebiliyor. Genel olarak anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal veya kabızlık gibi problemler hemen hiç görülmüyor. Sadece anne sütü verilirken oluşan özel bağırsak florası bebekleri enfeksiyonlardan ve ishallerden koruyor.
  • Daha az sodyum (tuz) ve protein: Anne sütünün tuz ve protein içeriği inek sütüne göre daha az olduğu için yenidoğanın gelişmekte olan böbreklerinin süzme kapasitesine daha uygun oluyor.
  • Daha az alerji riski: Anne sütü alan bebeklerde ilk 6 aylık dönemde de, sonraki ek besin döneminde de gıda alerjilerine mama ile beslenen bebeklere oranla daha az rastlanıyor.
  • Daha iyi kalsiyum ve demir emilimi: Anne sütündeki kalsiyum ve demir, inek sütüne göre daha iyi emilerek bebeğin kan dolaşımına katılıyor. Anne sütü alan bebeklerde demir eksikliği anemisi daha az görülüyor.
  • Cildi etkiler: Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az pişik görülüyor.
  • Bağışıklığı güçlendirir: Anne sütü bebeği çeşitli hastalıklardan koruyan bağışıklık maddelerini bebeğe vererek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kulak iltihabı, soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha az görüldüğü gibi hastaneye yatmayı gerektirecek mikrobik hastalıklar da bu bebeklerde daha az görülüyor.
  • Obeziteden korur: Anne sütü bebeği ilerideki yaşamında obeziteden koruyor.
  • Anne sütü, bebeğin zihinsel, ruhsal ve bedensel gelişimi için çok önemlidir.
  • Psikolojik gelişimine katlı sağlar: Anne sütü verilmesi sırasında anne ile bebek arasında çok özel bir bağ kuruluyor. Bu bebeğin psikolojik gelişimine olumlu katkıda bulunurken, anne-bebek ilişkisini de kuvvetlendiriyor.

DEVAM SÜTÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Uzmanlar ve uluslararası kurumlar, anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda bebeklere devam sütünün verilmesini öneriyor. Devam sütü, 0-3 yaş arasındaki bebeklerin besin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılıyor. Devam sütü bebeklerin C vitamini gereksiniminin tamamını; kalsiyum, demir, B6, B12 ve folik asit ihtiyacının ise büyük çoğunluğunu karşılar. Devam sütü aynı zamanda bebeklerin bağışıklık sistemlerini de güçlendirir.

ilk1000adim.com uzman görüşleri, tarifler, fırsatlar ve ipuçlarıyla annelerin yanında.

False