GeriBebek Beslenmesi Bebekler için Doğru Mama Seçimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebekler için Doğru Mama Seçimi

Bebekler için Doğru Mama Seçimi

Bebek mamasını seçerken nelere dikkat edilmeli?

Son günlerde gıda sektöründe bilinen bir firmaya ait bebek mamasının içinde cam kırıklarının bulunduğuna yönelik haberler ortaya atıldı. Firma konuyla ilgili basın açıklaması yaptı ama yine de aileleri büyük bir telaş sardı. Biz de çıkan bu haberler üzerine Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu’ndan doğru mama seçimi hakkında önemli bilgiler aldık.

Her bebek için en doğru besin annesinin sütüdür. Her annenin sütü kendi bebeği için özeldir. Peki, emzirmek istemesine rağmen gerek sağlık gerekse kişisel nedenlerden ötürü bebeğini emziremeyecek durumda olan annelerin başvuracakları besin ne olmalıdır?

Her ne kadar anne sütüne yapısal olarak en yakın süt inek sütü olsa da geçmişte yaşanan deneyimler yeni doğmuş bir bebeğin bu sütü hazmetmesinin ve içeriğinden yararlanmasının son derece güç olduğunu göstermiştir. Bu yüzden inek sütünün saf haliyle 1 yaşından önce zorunlu kalınmadıkça bebeklere verilmesi önerilmemektedir. Şu an için anne sütüne alternatif olabilecek tek ürün anne sütüne adapte edilmiş inek sütünden üretilen formül mamalardır. Raflarda çeşit çeşit yer alan bu ürünler arasından anneler bebeklerine en uygun mamayı nasıl seçmelidirler?

Mama Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

1- Doktorunuz tarafından özel bir sağlık sorunu nedeniyle farklı bir öneride bulunulmadığı takdirde standart bebek maması seçilebilir.

2- Bebek mamasının mutlaka bebeğin yaşına uygun olmasına dikkat edilmelidir.

3- İnek sütü alerjisi olan bir bebek için mama seçilirken mamanın hangi proteinden (İnek sütü, keçi sütü, soya sütü v.b.) hazırlandığına bakılmalıdır.

4- Alerji veya hazımsızlık sorunu nedeniyle doktor tarafından özel bir mama önerildiyse buna uygun seçim yapılmalıdır (Örneğin; laktozsuz mama önerildiyse laktoz içermeyen bir ürün seçilmelidir).

5- Dokosaheksanoik asit (DHA) beyin gelişimi için önemli bir uzun zincirli yağ asididir. Mamalara mutlaka eklenmesi yönünde bir bilgi yoktur. Her mamada değil bazı mamalarda bulunur. Seçim yapılırken bu açıdan da dikkat edilmelidir.

6- İnek sütü demir ve D vitamini açısından fakir bir süttür. Mamaların bu yönden demir takviyesi ile zenginleştirilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

7- Mamanın son kullanma tarihine mutlaka bakılmalı ve ona göre tüketilmelidir.

False